Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx meet zich met schaatstop op prestigieuze GP Final: "Ze maakt kans op medaille"

 vr 9 december 2022 07:02
Loena Hendrickx
Loena Hendrickx

Loena Hendrickx neemt dit weekend als eerste Belgische vrouw ooit deel aan de Grand Prix Final, waarin de beste 6 kunstschaatssters van het seizoen het tegen elkaar opnemen. "Ik denk dat ze dat zelf ook niet verwacht had bij het begin van dit seizoen", zegt Sporza-journaliste Inge Van Meensel.

Het schaatsseizoen telt in totaal 6 Grand Prixs, schaatsers mogen maximaal aan 2 Grand Prixs deelnemen. Dit weekend verzamelt de schaatstop in Turijn voor de Grand Prix Final, het hoogtepunt van het Grand Prix-seizoen. Mét Loena Hendrickx dus, als eerste Belgische vrouw in de geschiedenis.

 

"Het is een bekroning voor haar seizoen", vertelt Inge Van Meensel over de deelname van Hendrickx aan de Grand Prix Final. "Loena won dit seizoen de Grand Prix van Angers. In Espoo was ze ziekjes en werd ze na een val in de vrije kür 2e. Anders had ze daar ook zeker gewonnen."

 

Dankzij haar sterke prestaties in Angers en Espoo is Hendrickx dit weekend dus ook van de partij in Turijn, waar alleen de beste 6 schaatssters van het GP-seizoen mogen deelnemen. "Ik denk dat ze dit zelf ook niet verwacht had bij het begin van dit seizoen", meent Inge Van Meensel.

Het is heel speciaal dat Loena Hendrickx mag deelnemen aan de Grand Prix Final, een bekroning voor haar sterke seizoen.

Inge Van Meensel

"Maar Loena Hendrickx bouwt eigenlijk gewoon voort op vorig seizoen, toen ze voor het eerst een medaille behaalde in een Grand Prix, 8e werd op de Olympische Spelen en zilver pakte op het WK."

 

"Wat ze dit jaar laat zien, is bijzonder knap. Ze straalt heel veel zelfvertrouwen uit. Loena kan iedereen bekoren. Ze heeft enorm veel vooruitgang geboekt en ze maakt zó een goeie indruk."

 

"Dat Hendrickx nu mag deelnemen aan de prestigieuze Grand Prix Final is toch heel speciaal. Het is superknap dat ze erbij is en een bekroning voor haar seizoen, dat overigens nog niet afgelopen is. Haar grote doelen zijn het EK in Finland eind januari en het WK in Japan eind maart."

Loena Hendrickx
Loena Hendrickx

"Alles in stijgende lijn bij Loena Hendrickx"

In Turijn neemt Loena Hendrick het dit weekend op tegen 3 Japanse meisjes (Mai Mihara, Kaori Sakamoto en Rinka Watanabe), een Koreaanse (Yelim Kim) en een Amerikaanse (Isabeau Levito).

 

"Russische vrouwen zijn er nog steeds niet bij, dat blijft een kanttekening. Iedereen weet hoe dominant zij zijn", zegt Inge Van Meensel. "Maar Loena heeft al bewezen dat ze bij de wereldtop hoort. Ze is ook de enige Europese in de Grand Prix Finale. Dat zegt ook al veel."

 

"Ik verwacht dat het spannend zal worden. Alle schaatssters zijn elkaar waard. het zal dus van de vorm van de dag afhangen. Als Loena Hendrickx in topvorm is, zie ik haar zeker een medaille halen."

Als Loena Hendrickx in topvorm is, zie ik haar zeker een medaille halen.

Inge Van Meensel

"Kaori Sakamoto, de huidige wereldkampioen, is voor mij de topfavoriete. Als zij wat steken laat vallen, zit er voor Hendrickx misschien wel goud in. Sakamoto presteert dit seizoen wat wisselvalliger. Misschien speelt haar nieuwe status haar wat parten? Ze is wel een schaatsster die echt kan pieken."

 

"Ik denk dat Loena Hendrickx ongelooflijk hard uitkijkt naar dit weekend. Dit heeft ze nog nooit meegemaakt. Voor haar is dit een geweldig moment, hier moet ze van genieten. Ze kickt daar ook op, op die grote momenten."

 

"Het is een nieuwe stap, voor haar ontwikkeling is dat alleen maar positief. Het is heel straf wat ze dit jaar doet. Het gaat allemaal in stijgende lijn. Ze begint meer en meer in zichzelf te geloven en dan kun je ook topprestaties leveren."

Gerelateerd: