Ga naar de inhoud

De olympische rol van het klimaat: IOC stelt toewijzing van Winterspelen 2030 uit

 di 6 december 2022 20:35

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt de toekenning van de Olympische Winterspelen van 2030 uit. Met het oog op de klimaatverandering en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, heeft het IOC beslist in 2023 nog geen organisator aan te duiden tijdens de volgende algemene vergadering.

Met het uitstel krijg de selectiecommissie meer tijd om alle factoren te onderzoeken en overleg te plegen met experts en organisaties, zo laat het Internationaal Olympisch Comité weten.

 

Het IOC wil onder meer nagaan welke gevolgen de opwarming heeft op duurzame wintersport. Verder wordt overlegd over het idee om de Winterspelen te laten roteren tussen bepaalde steden en regio's en ligt een plan op tafel waarbij kandidaat-organisatoren moeten aantonen dat ze op hun locatie gedurende een periode van 10 jaar temperaturen onder nul kunnen garanderen.

 

Het gaat evenwel allemaal nog om plannen, nog niets is in steen gebeiteld. Hetzelfde geldt voor een mogelijke gelijktijdige toekenning van de Winterspelen 2030 en 2034.

 

Tot dusver hebben 3  steden hun interesse laten blijken voor 2030: Salt Lake City (VS), Sapporo (Jap) en Vancouver (Can). De volgende Winterspelen vinden in 2026 plaats in het Italiaanse Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.