Rally van Ieper niet meer op WK-kalender, Mexico en Chili keren terug

 vr 25 november 2022 16:43
Thierry Neuville in de Rally van Ieper.

Na twee uitzonderlijke jaren op de WK-kalender verdwijnt de Ypres Rally in 2023 uit het WRC-kampioenschap. Mexico en Chili zijn opnieuw opgenomen, waardoor er net als afgelopen seizoen weer 13 WK-rally's op het programma staan.

Door de coronacrisis maakte de Rally van Ieper de voorbije twee seizoenen deel uit van het WK, maar voor de organisatie was het onbetaalbaar om die status langer vol te houden. In 2023 telt de wedstrijd opnieuw mee voor het Belgisch kampioenschap en Brits kampioenschap.

 

Zoals de traditie het wil, wordt eind januari in de rally van Monte Carlo het startschot gegeven voor het WK. Daarna volgt de enige echte sneeuwrally in Zweden.

 

Voor het eerst sinds de coronacrisis is de Rally van Mexico opnieuw opgenomen in het kampioenschap. In maart 2020 was het de laatste rally vooraleer wereldwijd de pauzeknop werd ingedrukt. 

 

De Rally's van Kroatië, Portugal en Sardinië zijn vaste waarden en zijn opnieuw opgenomen in het kampioenschap, net zoals dat het geval is voor de Safari Rally. Eind juli wordt de Rally van Estland gereden, gevolgd door de Rally van Finland. 

 

Begin september vindt de Rally van Griekenland plaats, waarna het hele circus opnieuw de grote plas oversteekt naar Chili. Die rally werd voor het laatst in 2019 gereden. De editie van 2020 werd geschrapt vanwege de toen heersende politieke onrust. 

 

Nieuw op de kalender is de Rally van Centraal-Europa, die in drie dagen tijd drie landen aandoet: Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland. De zuidoostelijke Duitse stad Passau is de uitvalsbasis voor de asfaltrally. In Japan wordt het kampioenschap afgesloten.

WK-kalender 2023

 • 19-22 januari - Monte Carlo
 • 9-12 februari - Rally van Zweden 
 • 16-19 maart - Rally van Mexico  
 • 20-23 april - Rally van Kroatië    
 • 11-14 mei - Rally van Portugal 
 • 1-4 juni - Rally van Sardinië   
 • 22-25 juni - Safari Rally
 • 20-23 juli - Rally van Estland 
 • 3-6 augustus - Rally van Finland 
 • 7-10 september - Rally van Griekenland 
 • 28 september-1 oktober - Rally van Chili 
 • 26-29 oktober - Rally van Centraal-Europa 
 • 16-19 november - Rally van Japan
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.