Ga naar de inhoud

Drievoudig wereldkampioen motorcross André Malherbe overleden op 66-jarige leeftijd

André Malherbe in 2000, ondanks verlamming met de lach op het gezicht.

André Malherbe is overleden op 66-jarige leeftijd. De voormalige motorcrosser werd drie weken geleden in het ziekenhuis opgenomen. Malherbe veroverde in zijn loopbaan drie keer de wereldtitel. Een zware val in Parijs-Dakar maakte een vroegtijdig einde aan zijn sportcarrière. 

Een 500cc-motor had geen geheimen voor André Malherbe. In 1980, 1981 en 1984 kroonde onze landgenoot zich tot wereldkampioen. Op zijn palmares stonden ook drie vicewereldtitels.

 

Verder veroverde Malherbe twee Europese titels in de 125cc en won hij met België drie keer de Motorcross der Naties (1977, 1979 en 1980). In 1984 kreeg hij de Nationale Trofee voor Sportverdienste. 

Andre Malherbe (rechts) in actie.

Tweede leven na tragisch ongeval

Nadat hij 41 Grand Prixs achter zijn naam schreef, waagde André Malherbe zich aan de legendarische wedstrijd Parijs-Dakar.

 

Daar liep het bij zijn eerste deelname fout voor Malherbe. Hij viel van zijn motorfiets en raakte verlamd. Zo kwam er een abrupt einde aan zijn sportcarrière. 

 

Op 32-jarige leeftijd heeft hij enkel nog gevoel in zijn hoofd en nek. Toch gaf de motorcrosser niet op. Hij leerde opnieuw ademen en communiceren en bleef actief in de sport als organisator.

Andre Malherbe hielp de GP van de Ardennen organiseren.