Het Duitse nationale elftal heeft het aangedurfd om te reageren op de controverse op het WK in Qatar. Na het volkslied poseerden de Duitsers voor de traditionele teamfoto, maar ze legden hun hand op hun lippen om de vrijheid van meningsuiting - of het gebrek eraan in Qatar - aan te kaarten. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken droeg een regenboogarmband in de tribunes naast de FIFA-voorzitter.
De FIFA verbood maandag 7 landen, bij wie Duitsland en België, om een regenboogarmband te dragen in Qatar. Het symbool voor diversiteit en inclusie zou bestraft worden met minstens geel voor de aanvoerder.
"We wilden de armband gebruiken voor de waarden die we koesteren in onze ploeg: diversiteit en wederzijds respect", legt de Duitse voetbalbond uit. "Met andere landen wilden we onze stem laten horen."
Maar daar stak de FIFA dus een stokje voor. "Het was geen politiek statement: over mensenrechten kun je niet onderhandelen."
"Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is nog altijd niet het geval. Daarom is die boodschap zo belangrijk voor ons."
"Geen toestemming geven voor de armband betekent hetzelfde als ons het zwijgen opleggen. Wij blijven achter ons standpunt staan."
"Ze kunnen ons de armband ontzeggen, maar we zullen onze stem of onze waarden nooit laten afnemen", aldus aanvoerder Manuel Neuer.
"We wilden met dit gebaar tonen dat we opkomen voor de mensenrechten", vervolgde Neuer. "Het idee ontstond in de teamcirkel. We wilden een duidelijk statement maken."
De eerste groepswedstrijd van Duitsland werd ook bijgewoond door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken.
Nancy Faeser verscheen met de regenboogarmband in de tribunes en nam zo ook plaats naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino.
Na een tijdje werd de band wel opnieuw bedekt door de outfit van de Duitse minister.
"Over de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap valt niet te onderhadelen", vertelde de Duitse regering vandaag nog. "We moeten ons blijven engageren voor onze rechten."