Breng je stem uit voor het Warmste Sportinitiatief van 2022

 do 24 november 2022 17:11
De drie genomineerden voor het Warmste Sportinitiatief

Op 15 december worden de Vlaamse Sportjuwelen uitgereikt. De prijs voor het Warmste Sportinitiatief gaat naar een non-profitorganisatie die haar sportaanbod gebruikt om maatschappelijk het verschil te maken. Stem hier voor jouw favoriet onder de drie genomineerden.

Met het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie beloont minister van Sport Ben Weyts een atleet of sportploeg, die dit jaar opmerkelijke prestaties leverde. Ze kunnen de prijs maar één keer in hun carrière winnen. Er is geen geldprijs aan verbonden, enkel een trofee. Er zijn ook prijzen voor de topsportcoach en de topsportversterker van het jaar.

Sinds vorig jaar kijken de sportprijzen ook verder dan topsport. Het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief wil non-profitorganisaties in de bloemetjes zetten, die hun sportaanbod gebruiken om ook maatschappelijk het verschil te maken.

Wie volgt Sportaround op, de winnaar van 2021?

In 2021 ging de trofee naar Sportaround uit Gent.  De vzw van marathonloper Bashir Abdi en zijn beste vriend Bert Misplon biedt maatschappelijk kwetsbare kinderen een waaier aan gratis of betaalbare sportactiviteiten aan en geeft hen zo meer kansen op integratie en ontwikkeling.

Maak kennis met de drie genomineerden voor 2022

1. Football Girls Leuven

Sinds september 2020 geeft FGL zoveel mogelijk meisjes uit Leuven en omstreken de kans om te voetballen. Momenteel telt de club ruim 100 leden.

 

Football Girls Leuven zorgt ervoor dat niemand buitenspel staat. Voetbal is een middel om de integratie van meisjes met verschillende achtergronden te vergemakkelijken. 

 

De club werkt alle mogelijke drempels op financieel, sportief en logistiek vlak weg. Zo hanteert FGL twee tarieven voor het lidgeld, kunnen leden tweedehands sportkledij kopen en is er een carpool met ouders en trainers. 

 

Daarnaast neemt de club ook heel wat verbindende initiatieven: er zijn exclusieve trainingen voor OKAN-jongeren en samenwerkingsverbanden met drie Leuvense buurthuizen. 

 

FGL werkt ook samen met de vzw ERAT, een organisatie voor maatschappelijk kwetsbare jongeren die deel uitmaken van delinquente vriendengroepen.

2. Sportclub Boezjeern uit Eeklo

Deze inclusieve omnisportclub voor volwassenen is opgericht in 2017 en heeft extra aandacht voor kwetsbare mensen, op psychisch, financieel, sociaal of lichamelijk vlak. 

 

Boezjeern heeft een gevarieerd sportprogramma, dat naast laagdrempelige beweegactiviteiten (zoals petanque) ook intensievere sporten als minivoetbal en badminton aanbiedt. 

 

Hiervoor neemt de club zoveel mogelijk drempels weg: het lidgeld is beperkt en Boezjeern voorziet sportshirts, materiaal en zelfs vervoer. De club moedigt haar leden bij elke activiteit via sms aan om te komen sporten.

 

Boezjeern zet vooral in op activiteiten waarmee sporters hun sociale netwerk kunnen uitbreiden. Er is ook altijd tijd voor een babbel met een begeleider, die waar nodig kan doorverwijzen naar gepaste hulpverlening.

3. Triple Challenge uit Gent

"Een community die de impactgrenzen van sport wil verleggen". Triple Challenge streeft bij elke sportactiviteit naar positieve impact op drie niveaus: gezondheid, samenleving en planeet.

 

De leden van de inclusieve Triple Challenge Club zetten activiteiten op, trainen samen en doen mee aan sportevenementen. Hun aanpak is uitdagend: altijd gezond, voor iedereen en enkel puur natuur. 

 

Iedereen is welkom om samen uitdagingen aan te gaan. Van samen sporten in een leuke omgeving tot een sportieve challenge op het hoogste niveau. 

 

En ze dagen niet alleen zichzelf uit. Triple Challenge spoort de hele sportwereld aan om de kaart van gezond, inclusief en duurzaam sporten te trekken. Van de recreant tot de topsporter, van voorzieningen voor mensen met een beperking tot organisatoren van sportevenementen: iedereen moet mee.

Stemmen kan tot woensdag 14/12 middernacht:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: