Ga naar de inhoud

Red Panthers dromen van 2e deelname aan Spelen: "Teleurstelling WK omgezet in motivatie"

Charlotte Englebert is op haar 21 jaar al een vaste waarde bij de Panthers.

Na hun kwartfinale op het WK richtten de Red Panthers hun blik al op de Olympische Spelen in Parijs in 2024. "Voor ons is het alsof we al beginnen aan een olympisch jaar", vertelt Charlotte Englebert (21) op de BOIC-stage in het Turkse Belek.

De Red Panthers begonnen ambitieus aan het WK afgelopen zomer, maar Nederland riep de Belgische hockeyvrouwen een halt toe in de kwartfinales. Een bittere pil voor de Panthers, maar de ontgoocheling is intussen verteerd.

 

"We hebben met de groep samengezeten om dit hoofdstuk af te sluiten en de blik naar de toekomst te richten", zegt Englebert. "Met 2-1 verliezen van Nederland in de kwartfinales van een WK, dat is geen slechte prestatie. We hebben onze teleurstelling omgezet in motivatie."   

 

De speelsters van Raoul Ehren gaan nu voluit voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. In augustus volgend jaar krijgen ze een eerste kans om een ticket af te dwingen op het EK in Mönchengladbach, maar dan moeten ze wel winnen. Vorig jaar keerden ze met brons naar huis. 

 

"We voelen geen extra druk, want we weten dat er daarna nog een kans volgt om ons te plaatsen (via een olympisch kwalificatietoernooi). Voor ons is het alsof we al beginnen aan een olympisch jaar", legt Englebert uit. 

 

De Red Panthers namen al één keer deel aan de Olympische Spelen, in 2012 in Londen. De laatste twee Spelen, in Rio (2016) en Tokio (2021), waren ze er niet bij.   

Met de Red Panthers is het grote doel uiteraard het EK. De concurrentie wordt fel en dat is normaal met een ticket voor Parijs op het spel.

Charlotte Englebert

Op haar 21e is Englebert al een vaste waarde in het Belgische hockey. In september kreeg de speelster van Racing de Gouden Stick als beste hockeyster van het seizoen. De internationale hockeybond FIH zette haar op de tweede plaats in de verkiezing van beste belofte. 

 

"De Gouden Stick winnen, was een verrassing", geeft ze toe. "Een individuele prijs in een collectieve sport, dat is altijd een beetje delicaat, maar mijn teamgenoten gingen er goed mee om. Ik was blij over mijn seizoen."   

 

Englebert wil zichzelf niet te veel druk opleggen. "Een seizoen kent hoogtes en laagtes, je kan niet de hele tijd top zijn. Aanvankelijk legde ik mezelf wat te veel druk op de schouders, maar daarna besefte ik dat ik nog jong ben en nog tijd heb."   

 

In 2023 heeft Englebert verschillende doelen aangekruist. "Met Racing willen we na een moeilijk seizoensbegin in de top vier eindigen. Als dat lukt, zien we wel waar we uitkomen. Met de Red Panthers is het grote doel uiteraard het EK. De concurrentie wordt fel en dat is normaal met een ticket voor Parijs op het spel."