Ga naar de inhoud

Het WK als perfecte sollicitatiepodium: trekt "werkloze" Cristiano Ronaldo straks beste kostuum aan?

Cristiano Ronaldo begint donderdag clubloos aan het WK.

Geen VDAB of Jobat voor Cristiano Ronaldo (37). De plots clubloze Portugees krijgt op het WK het gedroomde podium om naar een nieuwe werkgever te solliciteren. Al blijft de vraag: wie durft toehappen?

Het is een potentieel record dat we niet meteen zagen aankomen.

Cristiano Ronaldo kan straks de tweede speler ooit worden die zonder club achter zijn naam scoort op een WK. Alleen de Argentijn Alberto Tarantini deed het hem voor.

 

Siuuu!

De breuk met Manchester United is de zoveelste bizarre plottwist in de lange soap rond de Portugees dit seizoen. Iedereen zag het aankomen, maar de timing - twee dagen voor zijn WK start - was opvallend.

 

Een bewijs ook dat het messcherpe interview met Piers Morgan diepe wonden heeft nagelaten. Beide partijen gingen dinsdag in onderling overleg uit elkaar. Het communiqué op de clubsite telde niet meer dan drie zinnetjes.

 

Ronaldo keerde terug op Old Trafford langs de grote poort, zijn vertrek is er eentje langs de achterdeur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vedettegedrag

Gelukkig voor CR7 lonkt er geen zwart gat.

 

In Qatar wachten de spotlights van het vijfde WK in zijn carrière. Naast een kans om het laatste gaatje in zijn palmares te vullen, kan Ronaldo het toernooi ook gebruiken als sollicitatiepodium.

 

Manchester United zal alvast niet bij de referenties staan. Maar ook zonder telefoontje naar de vorige werkgever zal iedere clubleider het vedettegedrag van de Portugees in het achterhoofd houden.

 

Wie durft het straks aan om hem binnen te halen?

 

Toen Vincent Kompany - als analist van de BBC - grappend het aanbod voorgelegd kreeg, was zijn antwoord pijnlijk veelbetekenend: "Ik heb spelers nodig die kunnen lopen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is ook een vaag voorteken dat grote transfergoeroes zoals Fabrizio Romano en David Ornstein nog geen namen van potentiële geïnteresseerden dropten.

 

Afgelopen zomer waren die er evenmin. Makelaar Jorge Mendes leurde nochtans gretig met zijn bekendste cliënt. Atlético? Napoli? Chelsea? PSG? Bayern? Niemand hapte toe.

 

Ronaldo begreep er niks van, vertelde hij zijn maatje Morgan vorige week. "Hoe kan je nu een speler die 32 goals per jaar maakt, niet willen? Ik zou het bij anderen wel eens willen zien of ze op 37-jarige leeftijd hetzelfde niveau halen."

 

Een monsteraanbod van 350 miljoen euro uit Saudi-Arabië liet Ronaldo dan weer passeren.

Schikken in het collectief

Ongetwijfeld polsen de steenrijke oliesjeiks straks opnieuw eens, maar de ambitieuze Ronaldo zal hopen op een sportief interessanter project. Een mogelijkheid om zijn tegenstanders en United hun ongelijk te bewijzen.

 

In die optiek kan het WK de interesse flink aanwakkeren.

 

Zeker als de transfervrije Ronaldo er net als in de vorige edities zijn neus voor doelpunten bewijst. Of misschien nóg belangrijker: toont dat hij zich kan (onder)schikken in het sterke collectief van Portugal.

 

Drie dagen geleden dook de aanvoerder al onverwacht op tijdens een persmoment om te verzekeren dat alle commotie geen impact zal hebben op de groep: "Een speler kan soms wankelen, maar dit team zeker niet."

 

De sollicitatie kan straks beginnen, Ronaldo trekt maar beter zijn beste kostuum aan.

Villa Sporza over Ronaldo: "Nog één keer naar absolute top"

 

Ook in Villa Sporza was de breuk tussen Ronaldo en United een thema.

 

Volgens Dennis van Wijk maakte de Portugees zichzelf onmogelijk op Old Trafford: "Hij heeft iedereen geschoffeerd. Je maakt jezelf belachelijk door zo'n interview te geven. Als groot man doe je zoiets niet. In de kleedkamer of in een gesprek met de coach, ja. Ach, het typeert zijn karakter."

 

Over de toekomstige bestemming van Ronaldo was het ook voor de gasten overigens gissen. Brecht Dejaegere (nu Toulouse, onder meer ex-Gent) denkt niet dat het nu al de woestijn wordt. "Ik kan het me niet voorstellen", aldus de middenvelder. "Cristiano in Saudi-Arabië..."

 

Volgens ex-doelman Philippe Vande Walle wordt het een club met naam en faam. "Hij zal nog één keer naar de absolute top willen. Ik denk ook dat Ronaldo het nog kan met zijn fysiek."

 

Blijft de vraag: wie waagt de gok door de vedette binnen te halen?