Ga naar de inhoud

Fem van Empel (20) rijdt EK bij de elite, ook geblesseerde Lucinda Brand in Nederlandse selectie

 ma 31 oktober 2022 09:23
Van Empel is voorlopig dé vrouw van het veldritseizoen.

Fem van Empel zal komend weekend het EK veldrijden bij de elite rijden en niet bij de beloften. De Nederlandse kiest voortaan resoluut voor de elitecategorie. De 20-jarige seizoensrevelatie start in Namen als topfavoriete bij de dames. Lucinda Brand zit ondanks haar handbreuk ook in de selectie, zij lijkt voldoende hersteld en zal haar Europese titel verdedigen.

De Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt heeft maandag zijn selectie voor het komende EK veldrijden in Namen bekendgemaakt. De vrouwenploeg bestaat uit Fem van Empel, Lucinda Brand, Marianne Vos, Denise Betsema, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden en Aniek van Alphen.

 

De jonge Van Empel zal zo voor het eerst een kampioenschap rijden bij de elite. De Nederlandse is dit seizoen helemaal ontbolsterd en won al zes van de zeven crossen waarin ze startte. In de Wereldbeker won de veelvraat alle vier manches.

 

Ook Lucinda Brand zal starten in Namen. Dat is opvallend, want de uittredende Europese kampioene brak anderhalve week geleden nog haar hand tijdens de verkenning van de Wereldbekercross in Tabor. Brand lijkt toch voldoende hersteld.

 

Puck Pieterse, die de voorbije weken ook enkele keren dicht bij een zege bij de profs kwam, zal het EK wel bij de beloften afwerken, net als Shirin van Anrooij. Bij de mannen staan titelverdediger Lars van der Haar, Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel aan de start.

Van Empel zegt beloftecategorie vaarwel

Van Empel zal vanaf nu enkel nog in de elitecategorie uitkomen. Dat bevestigde haar ploeg maandag. "Het was een logische keuze voor Fem en onze ploeg om op dit EK bij de elites te starten."

 

"Wie vier WB-manches wint tegen de wereldtoppers van de elitecategorie, hoort in die categorie thuis", sprak ploegbaas Jurgen Mettepenningen van Pauwels Sauzen-Bingoal. "Mocht Fem de Europese trui winnen als elite, dan kan ze die bovendien een heel jaar dragen. Als belofte is dat niet het geval.”

Ik had voor het seizoen gehoopt om een beetje onder de radar aan de start van de kampioenschappen te kunnen komen. Maar dat is een beetje mislukt. 

Fem van Empel

Ook Van Empel zelf is tevreden met de ontwikkelingen. "Ik had voor het seizoen gehoopt om een beetje onder de radar aan de start van de kampioenschappen te kunnen komen. (lacht) Maar dat is een beetje mislukt. Het gaat heel goed", sprak ze.


"Ik heb daar ook heel hard aan gewerkt. Mijn conditie is heel veel verbeterd, waardoor ik de stijgende lijn van vorig seizoen heb kunnen doortrekken. Ik kijk uit naar Namen: het is vrij technisch. En als het gaat regenen, wordt het helemaal een specifiek parcours. Ik ben benieuwd.”

Gerelateerd: