Ga naar de inhoud

Joris Nieuwenhuis is opnieuw voltijds crosser: "Ik werd niet gelukkig van koersen op de weg"

Joris Nieuwenhuis reed lange tijd in 4e stelling rond in Maasmechelen.

Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) heeft het wegwielrennen de rug toegekeerd en is weer 100 procent veldrijder. "Als wegrenner ben je het hele jaar onderweg. Als veldrijder heb ik daarentegen tijd voor maatschappelijke projecten. En daar heb ik nood aan", zegt de 26-jarige Nederlander.

In de Wereldbeker-cross in Maasmechelen reed gisteren lange tijd een bebaarde Nederlander in 4e positie. Een verloren zoon uit het veld. Joris Nieuwenhuis.

 

De Nederlander was 2 maanden geleden nog van de partij in de Vuelta, als renner van Team DSM. Maar dat was niet meer met zijn volle goesting.

 

"Ik had wat moeite met het gedrang op de weg en met de lengte van de wedstrijden", legt Nieuwenhuis uit.

 

"In het peloton dacht ik heel vaak: "Wat zit ik hier te doen?" Ik merkte dat ik er niet gelukkig van werd en dat ik iets anders wou."

Ik wil me ook richten op maatschappelijke projecten, maar als wegrenner ben je een heel jaar weg van huis.

Joris Nieuwenhuis

Nieuwenhuis koos uiteindelijk om terug te keren naar zijn oude liefde: het veldrijden.

 

De voormalige beloftewereldkampioen wil zich naast het crossen ook richten op maatschappelijke projecten.

"Daar heb je maar weinig tijd voor als je op de weg rijdt, want je bent het hele seizoen onderweg."

 

"Als wegrenner ben je niet enkel 3 weken aan het fietsen in Spanje (in de Vuelta), maar bereid je jezelf ook 4 weken voor op die Vuelta."

 

"Als je in mijn geval ook nog eens het voorjaar rijdt, ben je eigenlijk het hele jaar weg. Ik zag dat niet meer zitten."

 

"Daarom heb ik beslist om terug te keren naar het veldrijden. Nu ben ik maar 1 dag weg van huis om een veldrit te rijden, dat zie ik wel zitten."

Sven Nys: "Dit is een heel mooie uitdaging voor ons"

Bij Baloise Trek Lions legt Nieuwenhuis zichzelf niet al te veel druk op dit seizoen. "Ik wil vooral weer trainen als een crosser en opnieuw in mijn ritme komen."

 

"Ook wil ik een zo goed mogelijke startplek versieren. Nu sta ik op de 4e of de 5e startrij. Mijn ambitie is om volgend jaar weer vooraan mee te doen."

 

Ondanks zijn slechte startplek deed Nieuwenhuis gisteren lange tijd mee voor de top 5. Totdat een lekke band hem afremde.

De Koppenberg en Namen liggen Joris perfect, we zullen nog veel plezier aan hem beleven.

Sven Nys (ploegmanager van Baloise Trek Lions)

"Ik begin stilaan te geloven dat we met Joris een 2e man (naast Van der Haar) hebben die dit seizoen vooraan zal meedoen", vertelde ploegmanager Sven Nys tijdens de cross in Maasmechelen.

 

"Joris is iemand die van nature veel explosiviteit heeft door het BMX'en. Daarom liggen crossen zoals Namen en de Koppenberg hem heel goed."

 

"Door de vele wegkoersen en de Vuelta te rijden is Joris die explosiviteit wat kwijt. Paul Van den Bosch is daar nu enorm op aan het werken om op korte termijn iets te creëren met Joris. Dat is een heel mooie uitdaging."

 

"We zullen de komende weken nog veel plezier beleven aan Joris", voorspelt Nys.