Structurele versterking op komst voor Anderlecht. Jesper Fredberg moet straks als sportief directeur samen met CEO Peter Verbeke en voorzitter Wouter Vandenhaute de lijnen uitzetten. Maar wie is de relatief onbekende 41-jarige Deen?
Bij het Deense Viborg strooien ze met complimentjes. Laat de naam van Jesper Fredberg daar vallen en er volgt normaal een grote lofzang.
De bescheiden club zakte enkele jaren geleden naar tweede klasse, maar onder impuls van Fredberg beleeft het nu ongekende successen. Vorig jaar behaalden ze voor het eerst Europees voetbal, nu prijken ze tweede in de stand achter Nordsjaelland.
Vooral dankzij een mix van slimme trainerskeuzes en een goed aankoopbeleid. Het is veelzeggend dat de twee voorgaande coaches van Viborg weggeplukt werden door Kopenhagen en Aalborg - twee topclubs in Denemarken.
Qua budget zit Viborg nochtans in de lagere regionen van de competitie. Ze hebben - net zoals bij paars-wit - veel jonge spelers in de ploeg die kansen krijgen en die ook grijpen.
Fredberg weet overigens wanneer te verzilveren: zo verkocht hij de bescheiden Nederlander Justin Lonwijk voor anderhalf miljoen euro aan Dinamo Kiev - de duurste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis.
Een kanttekening is dat de Deen in 2019 de Nederlandse "spookvoetballer" Bernio Verhagen vastlegde. De amateur zonder veel kwaliteiten - maar met vlotte praatjes - wist zich met leugens bij clubs binnen te praten. Fredberg liet zich eveneens vangen.
Sportieve en economische vooruitgang
Een "jeugdzonde" van de nog altijd maar 41-jarige Fredberg?
Ondanks zijn leeftijd heeft de sterke man van Viborg wel al veel ervaring in de voetballerij, waarin hij bijna alle mogelijke functies reeds bekleedde.
Zo staat op zijn CV onder meer het hoofdtrainerschap bij eersteklasser Aarhus en hoge functies bij de jeugd van Omonia Nicosia (Cyprus) en Panathinaikos(Griekenland).
Arnar Vidarsson - maandag te gast in Extra Time - volgt de Deense competitie op de voet voor zijn IJslandse spelers en kent de werken van Fredberg.
"Viborg staat tweede in de competitie. Het is daar eigenlijk een onemanshow. Fredberg is CEO, technisch directeur, hoofd recrutering,… Hij doet eigenlijk alles.", lachte Vidarsson.
De man werkt met een piepklein budget en gaat de strijd aan met clubs als Kopenhagen met een budget van 25 miljoen
Ook onze analist Peter Vandenbempt ziet kwaliteiten in de Deen. "De man werkt met een piepklein budget en gaat de strijd aan met clubs als Kopenhagen, die over een budget van 25 miljoen beschikken. Een beetje de verhouding tussen Anderlecht en Club Brugge op dit moment."
Een heel aanwezige sportief directeur
Een lokale Deense zender maakte vorig jaar een documentaire over Viborg waarin ze de club een gans seizoen volgden. Op Netflix vindt u die niet terug, maar volgens ingewijden profileerde Fredberg zich daarin als een echte leider en peoplemanager.
Hij is erg zichtbaar binnen de club, spreekt graag en veel met de coach en de spelers. Je ziet hem op de wedstrijden in de tribune, maar achteraf ook op het veld om meteen de spelers te feliciteren of ze aan te moedigen om het beter te doen.
Afwachten of hij zijn kunstje van in Viborg ook bij Anderlecht kan overdoen. Naar verluidt gaan de onderhandelingen alvast de goeie richting uit.
Bio Jesper Fredberg
- Geboren in Aarhus op 11 mei 1981
- Wordt prof bij Aarhus op z'n 15e
- Één van de jongste coaches ooit in Denemarken
- Van 1998 tot 2013 jeugdcoach bij Deense topclubs en de Deense bond
- 2013-2014 hoofdcoach Aarhus
- 2014-2016 bondscoach U-23
- 2016-2018 hoofd jeugdopleiding + interimcoach Omonia Nicosia
- 2018-2019 jeugdverantwoorlijke Panathinaikos
- Vanaf 2019 sportief directeur Viborg
- Ex-sergeant bij de Deense Koninklijke Garde en ex-politieagent
- Spreekt vloeiend Deens, Engels, Duits, Zweeds en Grieks