Is de ballon van "spookvoetballer" Bernio Verhagen doorgeprikt?

  Bernio Verhagen bij zijn voorstelling bij Cape Town City FC.

  De Deense voetbalclub Viborg heeft de Nederlander Bernio Verhagen en zijn zaakwaarnemers beschuldigd van fraude. De 25-jarige Verhagen zou zich hebben voorgedaan als profvoetballer, maar zou dat helemaal niet zijn.

  Begin november geeft Viborg een contract aan Bernio Jordan Verhagen, die overkomt van het Chileense team Audax Italiano. Maar het is helemaal niet zeker dat hij ooit onder contract stond bij die club, of van de andere clubs die op zijn CV staan.

   

  Viborg geeft toe dat het de Nederlander een contract gaf zonder hem ooit gescout te hebben. Een makelaar had Verhagen aangeboden, omdat die voor enkele maanden een club zocht voor hij in januari in China zou gaan spelen.

   

  "Bij de eerste training hebben we Bernio van het veld gehaald, omdat zijn niveau echt onvoldoende was. Er is duidelijk sprake van fraude waarbij wellicht meerdere mensen in verschillende landen betrokken zijn", klinkt het bij Viborg. De Deense politie bevestigt dat de club een klacht heeft ingediend.

   

  Verhagen kwam bij Viborg terecht op aanraden van Stellar Group, het makelaarsbureau van onder meer Gareth Bale. De Deense club kreeg heel wat beloftes. Nu blijkt dat de contactpersoon een oplichter was. Hij gebruikt een vals e-mailadres en deed zich voor als een werknemer van Stellar Group.

  Vier clubs dit jaar, maar geen wedstrijd gespeeld

  Viborg is niet de eerste club van Verhagen dit jaar. Naast Audax Italiano staan onder meer Dinamo-Auto uit Moldavië en Cape Town City FC op het CV van Verhagen. Maar in Moldavië doet de naam van Verhagen geen enkel belletje rinkelen en bij Cape Town heeft hij ook nooit gespeeld.

   

  "We hebben hem voorgesteld als aanwinst, maar we ontdekten dat er iets niet klopte en hij heeft nooit een contract gekregen", zegt eigenaar John Comitis. Verhagen heeft bij al die clubs geen enkele wedstrijd gespeeld en de Nederlandse voetbalbond heeft ook nooit een transfer van Verhagen geofficialiseerd. 

   

  Verhagen is deze week ook gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn Chileense vriendin. De Nederlander ontkent alle beschuldigingen.

  Het Nederlandse Vice Sports maakte een podcast over Verhagen

  De voorstelling van Bernio Verhagen in Zuid-Afrika