De uitspattingen van misnoegde Anderlecht-fans in Luik hebben voor een sportieve kater na het voetbalweekend gezorgd. CEO Lorin Parys van de Pro League veroordeelde de feiten gisteren al streng met een boete van 50.000 euro, maar de clubs en daders moeten nog meer vrezen. Dat vertelde hij in De Ochtend.
"Amokmakers niet meer welkom in stadion"
Tijdens de match zorgden de Anderlecht-fans met vuurpijlen, vuurwerk en stoeltjes op het veld ervoor dat de match op Standard werd stilgelegd. Een tweede keer definitief. Ook na de wedstrijd gingen de rellen buiten het stadion door. De twee rivaliserende supportersgroepen, gescheiden door de politie, gooiden projectielen naar elkaar.
Lorin Parys, de baas van ons profvoetbal, veroordeelt de incidenten met klem en kondigt zware sancties aan. "Ik heb gisteravond gevloekt. Het was een weekend met een fijne voetbalbeleving bij thuis- en uitfans her en der, maar in Luik liep het grondig fout."
"Het standpunt van de Pro League is heel erg duidelijk: mensen die de fysieke veiligheid van andere mensen in gevaar brengen tijdens een voetbalwedstrijd, raden we aan om een andere hobby te zoeken, want in een stadion zullen ze niet meer binnen mogen. De verantwoordelijken zullen de gevolgen dragen."
En die gevolgen zijn in het begin van dit seizoen door de Pro League vastgelegd in een nieuw veiligheidsplan. Parys somt op: "Ten eerste mogen de amokmakers van gisteren een stadionverbod van 2 tot 10 jaar verwachten. En zelfs een van 25 jaar als het niet de eerste keer is dat ze hiervoor veroordeeld worden."
Kans is groot dat Anderlecht niet alleen een forfaitnederlaag krijgt, maar ook eventueel enkele wedstrijden achter gesloten deuren
"Ze worden voor een nieuwe, onafhankelijke instantie gedaagd, onmiddellijk geschorst en krijgen binnen de 20 werkdagen een definitieve uitspraak."
"Ten tweede zullen Anderlecht én Standard voor de tuchtinstanties van de bond moeten verschijnen na een vordering door het bondsparket. De kans is groot dat Anderlecht niet alleen een forfaitnederlaag krijgt, maar eventueel ook enkele wedstrijden achter gesloten deuren."
"Ten derde is er die boete van minstens 50.000 euro aan Anderlecht, ik kan die als CEO zelf opleggen, omdat de match stilgelegd moest worden door het wangedrag in het bezoekersvak."
"En dan is er natuurlijk ook nog de zeer reële kans dat justitie zich hier ook mee gaat moeien. De consequenties zijn dus niet gering."
(lees voort onder tweet)
"Zonder naaktfouille kun je niet alle vuurpijlen vinden"
De gevolgen is één zaak, maar wat met de oorzaak? Hoe raakt er bij dergelijke risicomatch zoveel vuurwerk het stadion in? "Dat is een heel goede vraag", beaamt Parys.
"Ik heb contact gehad met Standard over de veiligheidsprotocollen die zijn uitgevoerd. De stewards hebben een fouille gedaan, maar die mogen dat enkel oppervlakkig doen. We moeten toch eens tegen het licht houden of die niet wat meer bevoegdheden kunnen krijgen."
Dat vuurpijlen bij een oppervlakkige fouille sowieso te vinden zijn, is een naïeve gedachte, stelt de voetbalbaas. "De politie heeft in dit geval ook drie vierde van de bezoekende supporters gefouilleerd en die hebben die vuurpijlen ook niet gevonden."
"De reden daarvoor is vrij simpel. Dat gaat over objecten van maximaal 10 centimeter en die worden in alle lichaamsholten verstopt. Tenzij je een volledige naaktfouille doet, kan je nooit alle vuurpijlen vinden."
We hebben 3 preventieve maatregelen en nu veel strengere sancties
De Pro League beseft het pyrotechnisch probleem en pakt het op verschillende vlakken aan: "Eén: door die fouilles; twee: door de fora goed in de gaten te houden en te weten of er spanningen zijn, dan kunnen er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen; drie: door de supportersliaison goed te betrekken. Dat is allemaal preventief."
"En we zullen nu jammer genoeg de uitwerking zien van de veel strengere sancties die we hebben opgelegd."
Ook de bussen worden gecontroleerd. "Dat gebeurt al bij de best practices."
De Pro League werkt met het ministerie van Binnenlandse zaken samen om nog verder te gaan qua identificatie: "Als wij nog beter weten wie waar heeft gezeten op de supportersbus, dan is de identificatie nog veel makkelijker, wanneer er zich een feit heeft voorgedaan."
"Dan krijg je meteen lik op stuk, word je onmiddellijk geschorst en krijg je binnen de maand een uitspraak. Dan kan je best een andere hobby zoeken, omdat je toch niet meer in een stadion binnen mag."
"Dan pas zal je de mentaliteitsverandering zien die we nodig hebben bij een heel kleine groep supporters. Want we hebben vorig weekend heel wat mensen gezien die heel hard van voetbal hebben genoten."
"Gisteravond heb ik het meeste berichten gekregen van Anderlecht-supporters die zich diep schaamden voor wat enkelen van hun collega's hebben gedaan."
Mentaliteitsverandering bij een heel kleine groep supporters is nodig
Het probleem is ook dat stadionverboden in de praktijk makkelijk omzeild kunnen worden. "Dat zal in de toekomst veel moeilijker worden", belooft Parys. "Net door de identificatiemaatregelen die we met de minister aan het bespreken zijn."
"Elk ticket zal op naam moeten zijn en bij risicomatchen zal je dan zeker bij bezoekende supporters identificatie moeten voorleggen. Dat kunnen de voetbalclubs niet alleen, daarvoor hebben we alle overheden nodig."
Verbod op uitfans? "Niks is taboe, maar..."
In Nederland is er sinds 2009 een verbod op uitfans bij risicowedstrijden. "Niks is taboe", zegt Parys daarover. "Maar wij hebben dit weekend over 15 matchen zo'n 10.000 bezoekende fans gehad die op een fijne manier genoten heb van een wedstrijd."
"Als je zo'n maatregel neemt, boet iedereen aan voetbalbeleving in. Zulke draconische maatregelen klinken goed en ik wil er ook over spreken, maar ik heb er reserves bij."
"Die mensen die het verpesten voor andere mensen, moeten we uit het voetbal verwijderen. Wat zij doen heeft niets met voetbal te maken."