Vandenbempt waarschuwt concurrentie voor hoge vlucht Club Brugge: "Ik zou mijn hart vasthouden"

 vr 14 oktober 2022 07:01
Voor Club Brugge is het al een bijzonder lucratieve Europese campagne geweest.

Belgische collega's applaudisseren beleefd mee. Alleen: wat betekenen de Europese successen (en vele miljoenen) van Club Brugge voor de machtsverhoudingen in België? Onze analist Peter Vandenbempt maakt de inschatting: "Club is in een opwaartse spiraal terechtgekomen."

Na ieder groot succes komt de vraag weer boven: is Club Brugge het Bayern München van België geworden? CEO Vincent Mannaert schudde gisteren het hoofd, wijzend naar de huidige competitiestand, met Club op een gedeelde 3e plaats.

 

Peter Vandenbempt lacht eens: "Dat is natuurlijk maar een momentopname. Ook Bayern steekt er niet het hele seizoen met kop en schouders bovenuit. Dat is eveneens het geval in andere landen, waar clubs met meer geld onmogelijk altijd 1e kunnen eindigen."

 

"Toch moeten we het niet alleen hebben over het financiële", vindt onze analist. "Want Club heeft ook structureel een stevige organisatie neergezet. Die wordt gestuwd door middelen die elke dag toenemen. De concurrentie moet daarom op zijn hoede zijn voor de steeds hogere vlucht die blauw-zwart neemt."

Club kijkt niet neer op België, maar ziet het grotere verhaal. Ze willen - de verhoudingen in het achterhoofd - een speler worden in Europa.

Peter Vandenbempt

Zeker nu de Belgische landskampioen een jarenlange droom heeft verwezenlijkt. In de bestuurskamer van Jan Breydel wilden ze absoluut eens overwinteren in de Champions League.

 

"Club tracht al vele jaren een grotere rol te spelen op het Europese toneel", aldus Vandenbempt. "Ze kijken niet neer op België, maar zien wel het grotere verhaal. Ze willen - de verhoudingen in het achterhoofd - een speler worden in Europa. Daarom waren ze teleurgesteld dat er geen BeNeLiga kwam. Dat zou een hefboom geweest zijn om de internationale ambities waar te maken."

Opwaartse spiraal

De EuroMillions-jackpot van 50 miljoen die Club nu sowieso casht, zal volgens onze analist voor een vergelijkbaar effect zorgen.

 

"Woensdagavond verdienden ze nog eens 10 miljoen extra. Je moet eens rondvragen bij de concurrentie hoeveel die moeten doen om dat bedrag bij elkaar te krijgen."

 

"Kijk, Club is in een opwaartse spiraal terechtgekomen. Als iemand nu een speler komt halen, is dat een jongen die furore maakte in de Champions League. Club kan zo veel hogere prijzen vragen dan Anderlecht en Racing Genk. Het is een molen die steeds meer geld genereert."

Ik zou mijn hart vasthouden. Zeker als het nieuwe stadion er straks ook nog eens staat.

Peter Vandenbempt

En dat moet de concurrentie toch flink zorgen baren, volgens Vandenbempt. "Ik zou mijn hart vasthouden. Zeker als het nieuwe stadion er straks ook nog eens staat. Dan zet Club nog een extra stap voorwaarts, want er zullen meer commerciële mogelijkheden zijn en plaatsen voor extra fans."

 

"Daarbij komt dat blauw-zwart nog maar begonnen is aan het nemen van een voorsprong. Eigenlijk kwam die stroomversnelling er pas de laatste 3 jaar. En ze lijkt niet meteen te stoppen. Op termijn is een Bayern-scenario dus goed mogelijk."

Gerelateerd: