Ga naar de inhoud

Het laatste Monument van 2022: uw gids voor de Ronde van Lombardije

 vr 7 oktober 2022 09:32
Wie wint de Ronde van Lombardije?

Van herfstweer is ginds nog geen sprake, maar de 116e Ronde van Lombardije is zoals gewoonlijk de laatste belangrijke klassieke afspraak van het seizoen. Ontdek in deze gids het parcours en de favorietenlijst voor "de koers van de vallende bladeren" nu zaterdag. 

Zo was het vorig jaar:

Lees alles over de editie van vorig jaar: Tadej Pogacar bekroont topseizoen met winst in de Ronde van Lombardije

 

Na winst in Luik-Bastenaken-Luik volgde in 2021 met de Ronde van Lombardije dus nog een tweede monument voor debutant Tadej Pogacar.

 

De Sloveen lanceerde zijn offensief op zowat 35 kilometer van de finish op de Passo di Ganda.

 

Iedereen stond met zijn mond vol tanden, maar in de afdaling nuttigde Fausto Masnada zijn parcourskennis.

 

Met z'n tweeën stormden ze op Bergamo af, maar thuisrijder Masnada was niet opgewassen tegen de explosievere Pogacar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ronde van Lombardije klassement

naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
6:01:39
UAE Team EmiratesUAD
2
Fausto Masnada
+0
Deceuninck - Quick-StepDQT
3
Adam Yates
+51
INEOS GrenadiersIGD
4
Primož Roglic
+51
Jumbo - VismaTJV
5
Alejandro Valverde
+51
Movistar TeamMOV
6
Julian Alaphilippe
+51
Deceuninck - Quick-StepDQT
7
David Gaudu
+51
Groupama - FDJGFC
8
Romain Bardet
+51
Team DSMDSM
9
Michael Woods
+51
Israel Start-Up NationISN
10
Sergio Higuita
+2:25
EF Education - NippoEFN

Het parcours:

Milaan, Varese, Como, Lecco, Bergamo: Il Lombardia heeft de voorbije jaren de regio Lombardije uitvoerig verkend met een waaier aan start- en aankomstplaatsen.

 

Vorig jaar ging de route van Como naar Bergamo, in 2022 is een sneukeltocht van 253 kilometer (start 10.05 u) in de omgekeerde richting uitgetekend.

 

De eerste helft van deze afmattingsrace - grofweg 5.000 hoogtemeters - telt al heel wat beklimmingen met onder meer de Passo di Ganda, de trampoline van Pogacar van vorig jaar.

 

Het middenrif is mals richting het Lago di Como, waar de finale zich zal ontvouwen. 

 

De klokken zullen luiden op de Madonna del Ghisallo (8,6 km aan 6,2 %), op zo'n 60 kilometer van de finish de poort naar de finale.

 

De vermaledijde Muro di Sormano wordt genegeerd, de San Fermo della Battaglia (2,7 km aan 7,2 %) is de onruststoker in het laatste wedstrijduur.

 

Na een eerste kennismaking en een doortocht aan de finish (nog 22 km), trekken de renners naar de Civiglio (4,2 km aan 9,7 %).

 

Wie zijn concurrenten bergop wil dumpen, krijgt met een herkansing op de San Fermo della Battaglia een laatste gelegenheid.

 

Na een duikvlucht van zo'n 5 kilometer weten we rond 17 u wie het laatste Monument wint. 

Deelnemerslijst:

Como zal een huwelijk bieden tussen vreugde en verdriet. Vreugde voor de winnaar, tranen bij de gepensioneerden Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. 

 

Vreugde wordt dan weer voorspeld in het kamp van Tadej Pogacar, titelverdediger en topfavoriet.

 

De Sloveen beschikt over een UAE-monsterteam met onder meer Marc Hirschi, Joao Almeida, Rafal Majka, Diego Ulissi en Davide Formolo.

 

Een koers in de koers wordt het weerzien met Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). De Deense Tourwinnaar koerst voor het eerst sinds de Tour tegen zijn rivaal.

 

Movistar eert dus Alejandro Valverde, die het kopmanschap wel zal moeten delen met Enric Mas, die na de Vuelta niet is gaan rentenieren.

 

Bij afwezigheid van Remco Evenepoel probeert Julian Alaphilippe (Quick Step-Alpha Vinyl) zijn matig seizoen nog wat op te fleuren.

 

Bora-Hansgrohe speelt met Sergio Higuita en Aleksandr Vlasov, Adam Yates is de aas van Ineos Grenadiers, dat ook nog Dani Martinez, Carlos Rodriguez en Pavel Sivakov achter de hand houdt.

 

Willen ook nog een laatste keer schitteren: onder meer Damiano Caruso, Gino Mäder, Matej Mohoric (Bahrain-Victorious), Rigoberto Uran, Ruben Guerreiro (EF-EasyPost), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Quinten Hermans en Domenico Pozzovivo, (Intermarché-Wanty-Gobert), Jakob Fuglsang en Michael Woods (Israel-Premier Tech), Romain Bardet (DSM) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo). 

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

We volgen de koers van start (10.05 u) tot finish (rond 17 u) op deze pagina met tekstupdates. Op Radio 1 zijn er flitsen van de finale. 

Gerelateerd: