Tadej Pogacar bekroont topseizoen met winst in de Ronde van Lombardije

  Ronde van Lombardije
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  19°Cdistance 239 km
  location 10:36: Como - 16:37: Bergamo
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  0306090120150180210239

   Weer een hoofdprijs voor Tadej Pogacar. Na Luik-Bastenaken-Luik en de Tour heeft de Sloveen nu ook de Ronde van Lombardije gewonnen. Het fenomeen trok op 40 kilometer van de streep in de aanval en kreeg enkel nog gezelschap van thuisrijder Fausto Masnada. Aan de finish rondde Pogacar zijn krachttoer perfect af. Remco Evenepoel kon de verwachtingen niet inlossen en kraakte op de Passo di Ganda.

   De 115e Ronde van Lombardije in een notendop

   • Sleutelmoment: De beslissing valt op de Passo di Ganda, waar eerst Remco Evenepoel moet lossen onder het beukwerk van Tiesj Benoot en vervolgens Tadej Pogacar wegrijdt op de steilste stroken. In de afdaling kan enkel Fausto Masnada hem nog bijbenen.
    
   • Statistiek: Tadej Pogacar is de jongste winnaar van Il Lombardia sinds Jempi Monseré in 1969. Hij is bovendien de jongste renner ooit die 2 wielermonumenten (na eerder Luik) kan winnen in hetzelfde jaar. Slechts 3 renners voor hem konden de Tour en Lombardije na elkaar winnen: Coppi, Merckx en Hinault.

   Evenepoel kraakt, Pogacar heer en meester in de finale

   De Ronde van Lombardije was de voorbije jaren eerder de Koers van de Vallende Renners dan de Koers van de Vallende Bladeren. Remco Evenepoel was maar wat blij dat de vervloekte Sormano, waar hij vorig jaar zwaar ten val kwam, dit jaar niet in het parcours was opgenomen.

    

   Ook Jan Bakelants bewaart slechte herinneringen aan Lombardije, maar toch had hij zin om zich dit jaar nog eens te tonen. Samen met Tim Wellens, Victor Campenaerts en 7 andere renners gaf hij het peloton een kluif om lekker aan te sabbelen.

    

   Zo kregen we toch een klassiek verloop van deze klassieker, in schril contrast met het vuurwerk van de voorbije weken. Alles gebeurde in de klim en afdaling van de Passo di Ganda, vanaf 40 kilometer van de finish.

    

   Eerst zagen we Evenepoel verrassend snel afhaken. Dan toch geen superdag. Tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali kietelde de andere favorieten als eerste. Bij Pogacar kon hij geen lach ontlokken. Integendeel, de Tourwinnaar zette op de steilste stukken in zijn eentje door.

    

   Achter hem leek Fausto Masnada zich op te offeren voor kopman Julian Alaphilippe, maar in de afdaling trok de Italiaan - geboren in aankomstplaats Bergamo - toch zijn eigen kaart. Als enige kon hij nog naar Pogacar rijden.

    

   Op een klein klimmetje in de laatste 5 kilometer zetten Pogacar en Masnada elkaar onder druk, zonder succes. De Sloveen kreeg de kop opgedrongen voor de sprint. Geen probleem, want hij was duidelijk de snelste. Hij sluit zijn seizoen zo af met 13 zeges, evenveel als Primoz Roglic en Wout van Aert.

   Rituitslag Ronde van LombardijeRituitslag Ronde van Lombardije

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD6:01:39
   2Fausto MasnadaDQT+0
   3Adam YatesIGD+51
   4Primož RoglicTJV+51
   5Alejandro ValverdeMOV+51
   6Julian AlaphilippeDQT+51
   7David GauduGFC+51
   8Romain BardetDSM+51
   9Michael WoodsISN+51
   10Sergio HiguitaEFN+2:25

   Fase per fase

   1. 16 uur 39. Evenepoel toch nog deftig. Remco Evenepoel heeft uiteindelijk iets meer dan 3 minuten toegegeven, maar hij wordt wel de beste Belg in deze Ronde van Lombardije. .
   2. 16 uur 38. Er druppelen nu een voor een groepjes binnen in Bergamo. Het is nog wachten op de eerste Belg. .
   3. 16 uur 37. De achtervolgers laten Yates en Roglic nog terugkomen. Roglic zet van ver de sprint in en verrast zo de rest. Uiteindelijk is het Yates die profiteert, voor Roglic, Valverde en Alaphilippe. .
   4. 16 uur 36. Pogacar wint! Masnada zet aan, maar Pogacar vangt hem erg makkelijk op. Een duidelijke overwinning! .
   5. 16 uur 35. Als een pistier zit Pogacar voortdurend om te kijken. Wie gaat als eerste de sprint aan? .
   6. Laatste km. We gaan de laatste kilometer in. Pogacar wil dat Masnada overneemt, maar die schudt zijn hoofd. . 16 uur 35.
   7. 16 uur 34. Wie wint de sprint? Masnada heeft Pogacar weer de kop opgedrongen. Zal hij nog uit het wiel komen? Op papier is de kopman van UAE de snelste, maar Masnada heeft ons vandaag al vaker verrast. .
   8. Roglic en Yates passen. Roglic en Yates, de twee topfavorieten voor de start van de wedstrijd, moeten op de Colle Aperto een muntje in de parkeermeter steken. Bardet en Woods geven er nog een ferme lap op, maar het is allemaal op meer dan een minuut van de kop. Het is hoogstens voor een 3e plaats. . 16 uur 33.
   9. 16 uur 32. Aanval Masnada! Vlak voor de top van het klimmetje probeert Masnada op zijn beurt Pogacar te verrassen, maar die laat dat niet zomaar gebeuren. .
   10. 16 uur 32. Pogacar weert zich als een duivel in een wijwatervat. De Sloveen kijkt even om en ziet - bijna tot zijn verbazing - dat die dekselse Masnada er nog altijd aanhangt. .
   11. 16 uur 30. Op de steentjes van de Colle Aperto zet Pogacar Masnada onder druk, maar de Italiaan kraakt niet. .
   12. 16 uur 29. Pogacar en Masnada zijn aan het laatste klimmetje begonnen. Waagt hier iemand zijn move of willen ze het in een sprint onder elkaar uitvechten? .
   13. 16 uur 28. Pogacar legt zich neer bij het feit dat Masnada een zandzak is op zijn rug. Hij vraagt zelfs niet eens om over te nemen. .
   14. 16 uur 26. Masnada heeft het bezoek gekregen van de molenwiekende Bramati in de ploegleidersauto. Hij lijkt hem ingepeperd te hebben dat hij niet meer (fanatiek) mag meewerken met Pogacar. .
   15. 16 uur 25. Het vertrouwen bij de achtervolgers is nu helemaal zoek en dat speelt in de kaart van Pogacar en Masnada. .
   16. 16 uur 23. Adam Yates steekt stokken in de wielen met een aanval. Alaphilippe, Valverde en Bardet gaan hem halen. .
   17. 16 uur 19. De olie voor de ketting is gevonden, want de achtervolgers hebben er 10 seconden vanaf gepeuzeld. Straks komt dat klimmetje nog, waar ook nog wat rechtgezet kan worden. .
   18. 16 uur 18. Ze proberen iets wat op een ketting lijkt in elkaar te steken in de achtervolging, maar iemand zou er ook eens wat olie aan mogen toevoegen. Te veel renners lijken in spaarmodus te rijden. .