Nooit in twijfel: Pogacar volgt zichzelf op in Lombardije na sprintje tegen Mas

  Ronde van Lombardije
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 253 km
  location 10:15: Bergamo - 16:37: Como
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  04080120160200253

   Tadej Pogacar heeft net als vorig jaar de Ronde van Lombardije gewonnen. De Sloveen had in een slopende koers een stevige kluif aan Enric Mas, maar legde de Spanjaard er uiteindelijk op in een sprintje met zijn tweeën.

   Ronde van Lombardije in een notendop

   • Winnaar van de dag: Je kon voorspellen waar hij ging aanvallen en dat hij in een sprintje met z'n tweeën veruit de snelste zou zijn, maar dat is nog altijd wat anders dan het ook afwerken. Tadej Pogacar had voortdurend de controle, ook dankzij een beresterk UAE.
   • Verliezer van de dag: Het afscheid van de wielersport van Mikel Nieve werd er een in mineur. De Spanjaard van Caja Rural stond al serieus in de schaduw van dat van legendes als Valverde en Nibali en ging in een afdaling hard onderuit. Wellicht brak hij zijn sleutelbeen. Geen fijn pensioen.
   • Opvallend: Pogacar is de eerste renner in de geschiedenis die zijn eerste twee deelnames aan de Ronde van Lombardije winnend kan afsluiten. Met 16 overwinningen schuift hij ook voorbij Remco Evenepoel en is hij de internationale zegekoning van 2022.

   Niets te beginnen tegen Pogacar en UAE

   Voor de start werden vallende bladeren Valverde (42) en Nibali (37) in de bloemetjes gezet voor hun indrukwekkende carrières, maar daarna werd snel duidelijk dat het een zware Ronde van Lombardije zou worden.

    

   Een tiental vroege vluchters geraakte pas na een uur vlassen echt weg en sprokkelde een voorsprong van maximaal vijf minuten bij elkaar. Jumbo-Visma en vooral het dream team van UAE hielden het tempo in het peloton strak, waardoor de tien nooit konden dromen van een stunt.

    

   Op 70 km van de streep, aan de voet van de Madonna del Ghisallo werd de kopgroep al ingerekend. Schaduwfavoriet Pozzovivo had dan al stukken textiel en huid verloren bij een valpartij en moest opgeven.

    

   De mannen van de Emiraten bleven de wet dicteren. "Het zal gebeuren op het plaatselijke circuit in Como", had Pogacar voorspeld. De Sloveen hield woord en gooide zoals verwacht zijn bom op de Civiglio. Enkel Mas kon mee, al wilde de elastiek van een koppige Landa maar niet breken. Het verhoopte duel met Vingegaard kwam er niet, want de Deen was te plat.

    

   Na enkele prikken van Mas en een genadestoot van Pogacar op de top van de San Fermo della Battaglia moest Landa er toch aan geloven. In de laatste rechte lijn drong Mas Pogacar de koppositie op, maar die laatste regelde sprint en knalde machtig naar de zege.

   Pogacar: "Exact zoals we wilden"

   Tadej Pogacar sluit zijn seizoen af zoals hij het begon: met een klinkende zege. "Het is geweldig om hier terug te komen en opnieuw te winnen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik ben voor het harde werk van mijn team vandaag."

    

   "De koers verliep exact zoals we wilden. Op de beklimmingen probeerde ik nog iets, maar Enric Mas was ook erg sterk. Dus opteerde ik maar voor een samenwerking tot het einde, wat goed uitdraaide", overliep de Sloveen van UAE de koers.

    

   In de Giro dell'Emilia was Mas nog beter dan Pogacar. "Toen sluimerde het wereldkampioenschap nog wat in mijn benen. In Tre Valle Varesine voelde ik mij een pak beter dan toen. Ik wist dat ik vandaag goede benen zou hebben. Mijn seizoen? Dat was bijna perfect."

   Uitslag Ronde van LombardijeUitslag Ronde van Lombardije

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD6:21:22
   2Enric MasMOV+0
   3Mikel LandaTBV+10
   4Sergio HiguitaBOH+52
   5Carlos RodríguezIGD+52
   6Alejandro ValverdeMOV+1:24
   7Bauke MollemaTFS+1:24
   8Rudy MolardGFC+1:24
   9Romain BardetDSM+1:24
   10Adam YatesIGD+1:26

   Fase per fase

   1. 16 uur 41. Top 10. 1. Tadej Pogacar (Sln) 2. Enric Mas (Spa) 3. Mikel Landa (Spa) 4. Sergio Higuita (Col) 5. Carlos Rodriguez (Spa) 6. Alejandro Valverde (Spa) 7. Bauke Mollema (Ned) 8. Rudy Molard (Fra) 9. Romain Bardet (Fra) 10. Adam Yates (GBr) .
   2. 16 uur 38. Een zwaaiende Valverde wint het spurtje voor de zesde plek. Niet slecht voor een bejaarde. .
   3. 16 uur 37. Het is voor Pogi! Mas dringt Pogacar de koppositie op. Die laat zich echter niet verrassen en wint voor het tweede jaar op rij de Ronde van Lombardije! .
   4. De rode vod! Het wordt een sprint met z'n tweeën, tenzij ze nu zwaar gaan pokeren. Pogacar is normaal veel sneller dan Mas, maar na 253 km is er veel mogelijk. . 16 uur 36.
   5. 16 uur 34. Af en toe piepen Pogacar en Mas onder hun oksel. Die vreemde Landa wil nog steeds niet plooien en hangt op een handvol seconden. .
   6. San Fermo della Battaglia. Net terwijl Landa bijna zijn achterwerk kan aanraken, knalt Mas nog een keer weg. Pogacar legt er nog een laagje bovenop. Het is een bijzonder leuke strijd! . 16 uur 32.
   7. 16 uur 30. Mas prikt, maar knijpt enkel Landa dood. Pogacar springt gezwind naar zijn wiel. .
   8. 16 uur 26. Pogacar is zonder twijfel de snelste in een sprint, maar gaat de Sloveen die afwachten? Mas moet het eigenlijk proberen op de laatste helling, als hij wil winnen. .
   9. 39,7 km/h. Over de hele koers gezien is er bijzonder hard gevlast. De sterkste twee plus een dankbare Landa blijven over. . 16 uur 23.
   10. 16 uur 21. Nu trekt Landa door. Hij kan de angst bij Mas ruiken. .
   11. 16 uur 19. Pogacar zet druk. Hij weet ook dat Mas niet altijd even zeker de bochten aansnijdt in een technische afdaling. En dat is die van de Civiglio wel. .
   12. 16 uur 18. Landa gooit zich als een steen naar beneden en sluit aan bij de koplopers. De Bask wil van geen wijken weten, maar straks is er nog de tweede San Fermo della Battaglia. .
   13. Civiglio. Pogacar en Mas hebben boven een voorsprong van zo'n tien seconden op Landa, de rest hangt op een halve minuut of meer. . 16 uur 16.
   14. 16 uur 13. Mas won de Giro dell'Emilia, Pogacar de Tre Valle Varesine. Niet toevallig de belangrijkste twee voorbereidingskoersen op deze Ronde van Lombardije. .
   15. 16 uur 11. Jonas Vingegaard komt niet uit de verf. De Ronde van Lombardije is de CRO Race niet. .
   16. 16 uur 10. Mikel Landa (Bahrain-Victorious) maakt met vertraging de sprong, maar wordt meteen daarna genekt door een nieuwe demarrage. .
   17. 16 uur 08. Pogacar gaat hard! Je kon het voorspellen, maar daarmee kan je natuurlijk nog niet volgen. Alleen Mas kan de snedige versnelling van Pogacar beantwoorden. De rest krijgt een klets van jewelste. .
   18. 16 uur 06. Matteo Fabbro (Bora-Hansgrohe) fladdert een paar meter weg, terwijl Alaphilippe weer wegzakt. Ook de Haai van Messina gaat kopje onder, jammer genoeg. Geen uitblinkersrol voor de afscheidnemende Nibali. .