Ga naar de inhoud

Ronde van Lombardije klassement

naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
6:21:22
UAE Team EmiratesUAD
2
Enric Mas
+0
Movistar TeamMOV
3
Mikel Landa
+10
Bahrain VictoriousTBV
4
Sergio Higuita
+52
BORA - hansgroheBOH
5
Carlos Rodríguez
+52
INEOS GrenadiersIGD
6
Alejandro Valverde
+1:24
Movistar TeamMOV
7
Bauke Mollema
+1:24
Trek - SegafredoTFS
8
Rudy Molard
+1:24
Groupama - FDJGFC
9
Romain Bardet
+1:24
Team DSMDSM
10
Adam Yates
+1:26
INEOS GrenadiersIGD

Nooit in twijfel: Pogacar volgt zichzelf op in Lombardije na sprintje tegen Mas

 za 8 oktober 2022 16:38
Ronde van Lombardije
Wegwedstrijd
253 km
10:15 Bergamo - 16:37 Como
Tadej Pogacar
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 253

  Tadej Pogacar heeft net als vorig jaar de Ronde van Lombardije gewonnen. De Sloveen had in een slopende koers een stevige kluif aan Enric Mas, maar legde de Spanjaard er uiteindelijk op in een sprintje met zijn tweeën.

  Ronde van Lombardije in een notendop

  • Winnaar van de dag: Je kon voorspellen waar hij ging aanvallen en dat hij in een sprintje met z'n tweeën veruit de snelste zou zijn, maar dat is nog altijd wat anders dan het ook afwerken. Tadej Pogacar had voortdurend de controle, ook dankzij een beresterk UAE.
  • Verliezer van de dag: Het afscheid van de wielersport van Mikel Nieve werd er een in mineur. De Spanjaard van Caja Rural stond al serieus in de schaduw van dat van legendes als Valverde en Nibali en ging in een afdaling hard onderuit. Wellicht brak hij zijn sleutelbeen. Geen fijn pensioen.
  • Opvallend: Pogacar is de eerste renner in de geschiedenis die zijn eerste twee deelnames aan de Ronde van Lombardije winnend kan afsluiten. Met 16 overwinningen schuift hij ook voorbij Remco Evenepoel en is hij de internationale zegekoning van 2022.

  Niets te beginnen tegen Pogacar en UAE

  Voor de start werden vallende bladeren Valverde (42) en Nibali (37) in de bloemetjes gezet voor hun indrukwekkende carrières, maar daarna werd snel duidelijk dat het een zware Ronde van Lombardije zou worden.

   

  Een tiental vroege vluchters geraakte pas na een uur vlassen echt weg en sprokkelde een voorsprong van maximaal vijf minuten bij elkaar. Jumbo-Visma en vooral het dream team van UAE hielden het tempo in het peloton strak, waardoor de tien nooit konden dromen van een stunt.

   

  Op 70 km van de streep, aan de voet van de Madonna del Ghisallo werd de kopgroep al ingerekend. Schaduwfavoriet Pozzovivo had dan al stukken textiel en huid verloren bij een valpartij en moest opgeven.

   

  De mannen van de Emiraten bleven de wet dicteren. "Het zal gebeuren op het plaatselijke circuit in Como", had Pogacar voorspeld. De Sloveen hield woord en gooide zoals verwacht zijn bom op de Civiglio. Enkel Mas kon mee, al wilde de elastiek van een koppige Landa maar niet breken. Het verhoopte duel met Vingegaard kwam er niet, want de Deen was te plat.

   

  Na enkele prikken van Mas en een genadestoot van Pogacar op de top van de San Fermo della Battaglia moest Landa er toch aan geloven. In de laatste rechte lijn drong Mas Pogacar de koppositie op, maar die laatste regelde sprint en knalde machtig naar de zege.

  Pogacar: "Exact zoals we wilden"

  Tadej Pogacar sluit zijn seizoen af zoals hij het begon: met een klinkende zege. "Het is geweldig om hier terug te komen en opnieuw te winnen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik ben voor het harde werk van mijn team vandaag."

   

  "De koers verliep exact zoals we wilden. Op de beklimmingen probeerde ik nog iets, maar Enric Mas was ook erg sterk. Dus opteerde ik maar voor een samenwerking tot het einde, wat goed uitdraaide", overliep de Sloveen van UAE de koers.

   

  In de Giro dell'Emilia was Mas nog beter dan Pogacar. "Toen sluimerde het wereldkampioenschap nog wat in mijn benen. In Tre Valle Varesine voelde ik mij een pak beter dan toen. Ik wist dat ik vandaag goede benen zou hebben. Mijn seizoen? Dat was bijna perfect."

  Uitslag Ronde van Lombardije

  naamresultaatploeg
  1
  Tadej Pogacar
  6:21:22
  UAE Team EmiratesUAD
  2
  Enric Mas
  +0
  Movistar TeamMOV
  3
  Mikel Landa
  +10
  Bahrain VictoriousTBV
  4
  Sergio Higuita
  +52
  BORA - hansgroheBOH
  5
  Carlos Rodríguez
  +52
  INEOS GrenadiersIGD
  6
  Alejandro Valverde
  +1:24
  Movistar TeamMOV
  7
  Bauke Mollema
  +1:24
  Trek - SegafredoTFS
  8
  Rudy Molard
  +1:24
  Groupama - FDJGFC
  9
  Romain Bardet
  +1:24
  Team DSMDSM
  10
  Adam Yates
  +1:26
  INEOS GrenadiersIGD

  Fase per fase

  16:41

  Top 10

  1. Tadej Pogacar (Sln)
  2. Enric Mas (Spa)
  3. Mikel Landa (Spa)

  4. Sergio Higuita (Col)
  5. Carlos Rodriguez (Spa)
  6. Alejandro Valverde (Spa)
  7. Bauke Mollema (Ned)
  8. Rudy Molard (Fra)
  9. Romain Bardet (Fra)
  10. Adam Yates (GBr)

  16:38

  Een zwaaiende Valverde wint het spurtje voor de zesde plek. Niet slecht voor een bejaarde.

  16:37

  Het is voor Pogi!

  Mas dringt Pogacar de koppositie op. Die laat zich echter niet verrassen en wint voor het tweede jaar op rij de Ronde van Lombardije!

  16:36

  De rode vod!

  Het wordt een sprint met z'n tweeën, tenzij ze nu zwaar gaan pokeren. Pogacar is normaal veel sneller dan Mas, maar na 253 km is er veel mogelijk.

  16:34

  Af en toe piepen Pogacar en Mas onder hun oksel. Die vreemde Landa wil nog steeds niet plooien en hangt op een handvol seconden.

  16:32

  San Fermo della Battaglia

  Net terwijl Landa bijna zijn achterwerk kan aanraken, knalt Mas nog een keer weg. Pogacar legt er nog een laagje bovenop. Het is een bijzonder leuke strijd!

  16:30

  Mas prikt, maar knijpt enkel Landa dood. Pogacar springt gezwind naar zijn wiel.

  16:27

  Het verschil is 40 seconden.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:26

  Pogacar is zonder twijfel de snelste in een sprint, maar gaat de Sloveen die afwachten? Mas moet het eigenlijk proberen op de laatste helling, als hij wil winnen.

  16:23

  39,7 km/h

  Over de hele koers gezien is er bijzonder hard gevlast. De sterkste twee plus een dankbare Landa blijven over.

  16:21

  Nu trekt Landa door. Hij kan de angst bij Mas ruiken.

  16:19

  Pogacar zet druk. Hij weet ook dat Mas niet altijd even zeker de bochten aansnijdt in een technische afdaling. En dat is die van de Civiglio wel.

  16:18

  Landa gooit zich als een steen naar beneden en sluit aan bij de koplopers. De Bask wil van geen wijken weten, maar straks is er nog de tweede San Fermo della Battaglia.

  16:16

  Civiglio

  Pogacar en Mas hebben boven een voorsprong van zo'n tien seconden op Landa, de rest hangt op een halve minuut of meer.

  16:13

  Mas won de Giro dell'Emilia, Pogacar de Tre Valle Varesine. Niet toevallig de belangrijkste twee voorbereidingskoersen op deze Ronde van Lombardije.

  16:12
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:11

  Jonas Vingegaard komt niet uit de verf. De Ronde van Lombardije is de CRO Race niet.

  16:10

  Mikel Landa (Bahrain-Victorious) maakt met vertraging de sprong, maar wordt meteen daarna genekt door een nieuwe demarrage.