Ga naar de inhoud

Van Vleuten: "Wie komt me zeggen dat het niet waar is, mijn elleboog deed pijn als hel"

 za 24 september 2022 09:30
Annemiek van Vleuten kan het niet geloven: ze pakt haar 2e wereldtitel met een gebroken elleboog.

Annemiek van Vleuten (39) kon het niet geloven. Nadat ze haar elleboog gebroken had, reed ze een hele dag in dienst van Marianne Vos. Maar in de slotkilometer snelde de Nederlandse toch nog naar haar 2e wereldtitel met een late uitval. Lotte Kopecky sprintte naar de tweede plaats.

"Ik kan het nog steeds niet geloven", vertelde Van Vleuten met verbaasde ogen in het flashinterview. "Ik wacht nog steeds op iemand die me komt zeggen dat het niet waar is."

"Ik werkte voor Marianne (Vos, red). Ik voelde dat ze niet terug zou komen op het eind. Ik wist dat ik niet kon sprinten met mijn elleboog, het moest met een aanval van achteruit. Dat is de enige kans die ik had."

"Ik was maar aan het wachten tot ze over me zouden komen, maar ze konden me niet meer terugpakken."

"Geen Yorkshire 2.0 met lange solo, nu in laatste kilometer"

Van de dokter mocht Van Vleuten starten met haar gebroken elleboog."Maar de pijn was de hel. Ik kon niet uit het zadel komen, dus mijn benen explodeerden op de klim. Normaal kom ik graag uit het zadel om aan te vallen."

"Mijn WK-plannen voor mijn val waren helemaal anders: ik wilde aanvallen op Mount Keira. Maar het draaide helemaal anders uit. We hadden alleen Marianne als kopvrouw." Omdat ook Demi Vollering vanochtend niet mocht starten door een positieve coronatest.

 

"Ik reed de hele dag in dienst, met een gebroken elleboog, en nu ben ik wereldkampioen!"

Haar vorige titel pakte ze in 2019 in Harrogate, in Engeland op een compleet andere manier, met een solo van meer dan 100 km. "Het zijn allebei mooie verhalen. Ik wilde ook vandaag een Yorkshire 2.0 doen, maar dat was niet mogelijk. Nu doe ik het in de laatste kilometer."

"Ik twijfelde vanochtend of ik mijn oorringen zou dragen, maar ik deed het toch, want ze brengen me geluk."

Ze rijdt volgend jaar haar laatste seizoen in de regenboogtrui. "Daarom was ik superontgoocheld na de mixed relay, omdat ik graag in die trui wou afsluiten. Bovendien droeg ik de vorige in een covidjaar, dat was niet het beste jaar. Nu zal ik er volop van kunnen genieten."

Vos: "Dat Van Vleuten het na alle twijfel nog afmaakt, is fantastisch"

Bij Nederland werd onderweg alles ingezet op kopvrouw Marianne Vos, na het coronaforfait van Demi Vollering. Vos kwam in de finale tekort, maar kon na de stunt van Van Vleuten toch nog in de vreugde delen.

 

"Ze heeft dit absoluut verdiend. Annemiek was in topvorm naar hier gekomen, maar viel deze week. Dan kwam er twijfel en onzekerheid of ze wel kon starten. Maar dat
ze het dan nog afmaakt, is fantastisch", reageerde Vos.

 

"Met nog twee ronden te gaan zat ik bij Annemiek op Mount Pleasant. Er
was een groep weg en Annemiek zei: "Laat mij maar rijden". Toen kwam Van Dijk er
ook bij en begon het spel opnieuw. Maar bij de volgende beurt op Mount Pleasant moest ik passen."

 

Pas aan de streep wist Vos dat Van Vleuten gewonnen had. "Toen ik over de streep kwam zag ik Annemieks naam bovenaan staan. Of ik onderweg wist dat ze goed was? Ze gaf wel aan dat ze echt in orde was en dat ze in de finale nog wat zou kunnen. Maar hoe ze dit zelf heeft afgemaakt, hadden we allemaal niet mogen verwachten."

Gerelateerd: