Ga naar de inhoud

Drama voor Nederland: Van Vleuten valt meteen na start, Mollema lost snel met kettingpech

Annemiek van Vleuten wist niet wat haar overkwam.

De Nederlandse mixed relay-ploeg had zich heel wat voorgesteld van het WK, Annemiek van Vleuten overtuigde zelfs Mathieu van der Poel om mee te doen, maar de wedstrijd was gedoemd voor onze noorderburen. Bauke Mollema moest al snel afhaken en Annemiek van Vleuten kwam zwaar ten val.

"Godverdomme"

Van der Poel, Daan Hoole en Bauke Mollema waren nog maar enkele kilometers onderweg voor hun opdracht van 14,4 km, toen de ketting van Mollema dubbel kwam te liggen. De ervaren Nederlander probeerde de ketting al rijdend goed te krijgen, maar dat was onmogelijk.

Hij moest stoppen en van fiets wisselen, maar de andere twee konden niet op hem wachten, anders waren de oranje ambities helemaal gefnuikt.

Van der Poel en Hoole deden hun stinkende best, maar konden de Zwitserse tussentijd niet bedreigen.

Bij de wissel met de 3 vrouwen werd het fiasco nog erger. Individueel wereldkampioene Ellen van Dijk, Riejanne Markus en Van Vleuten stonden klaar om te knallen.

Maar gek genoeg kwam Van Vleuten, die als tweede het startpodium afrolde, plots spectaculair ten val. Ze leek uit haar pedaal te schieten en viel zwaar op de borduur. Ze wist niet wat haar overkwam. "Godverdomme!", vloekte ze. Waarna ze haar wonden likte.

Van Vleuten: "Bezorgd om elleboog"

Haar knie en elleboog lijken geraakt. Ze bleef een tijdje op de grond zitten, maar kon wel zelf wegwandelen.

Een uurtje later reageerde de winnares van de Giro, Tour en Vuelta dit jaar in een tweet. "Ik ben op weg naar het ziekenhuis om foto's van mijn rechterkant te laten nemen. Die is volledig gekneusd, ik ben vooral bezorgd om mijn elleboog/arm."

Ze gaf ook een uitleg voor haar crash: "Mijn voorband ontplofte."

Afwachten hoe erg het is voor de wegrit zaterdag.

Ondanks alle pech eindigde Nederland nog in de top 5 op net geen 50 seconden van winnaar Zwitserland.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mathieu van der Poel: "Niet het debuut waar ik op gehoopt had, maar wel inspanning geleverd die ik wou"

Mathieu van der Poel: "We hadden alle pech die we konden hebben. Eerst had Bauke problemen met de ketting. We waren hem al snel kwijt en hebben toen even geaarzeld, maar achteraf bekeken had het niet zoveel uitgemaakt, want bij de vrouwen valt Annemiek ook meteen."

 

"Ik heb haar val niet gezien, want we keken pas op het scherm toen ze al rechtstond, maar ik denk wel dat ze slecht gevallen is. Hopelijk valt het mee voor haar."

 

"We hebben het op zich nog goed gedaan met zijn tweeën. Ik heb de inspanning geleverd die ik moest leveren. Het is niet het debuut in de mixed relay dat ik voor ogen had, maar het was al bij al nog leuk."

Ploegmaten Van Vleuten: "Het leek alsof Annemiek door haar versnelling heen trapte"

Riejanne Markus: "We weten niet wat er gebeurd is met Van Vleuten. Ik hoorde gewoon een grote klap, maar geen idee wat er is gebeurd."

 

"We wisten dat de jongens al pech hadden gehad, dus we hadden tegen elkaar al gezegd dat we dat moesten proberen goedmaken. Maar dan ging het bij ons dus ook mis. Maar we hebben er het beste uitgehaald. Ik hoop dat we nu onze pech voor de rest van de week heb gehad."

 

Ellen van Dijk: "Het leek alsof Annemiek door haar versnelling trapte, daardoor
tegen haar stuur klapte en vervolgens in de dranghekken viel. Ik dacht even dat
ik ook ging vallen, maar op een of andere manier bleef ik toch overeind. Geen
idee waar ik overheen ben gereden. Ik hoop niet te veel over Annemiek."

 

"Na de val moesten we even resetten. Dan moesten gewoon met ons
tweeën die koppelrit rijden. Ik hoop alleszins dat het goed komt met Annemiek voor zaterdag."