Ga naar de inhoud
Van Vleuten verrast Kopecky en is wereldkampioene.

Wereldkampioenschappen klassement

naamresultaatploeg
1
Annemiek van Vleuten
4:24:25
NederlandNED
2
Lotte Kopecky
+1
BelgiëBEL
3
Silvia Persico
+1
ItaliëITA
4
Liane Lippert
+1
DuitslandDUI
5
Cecilie Ludwig
+1
DenemarkenDEN
6
Arlenis Sierra
+1
CubaCUB
7
Juliette Labous
+1
FrankrijkFRA
8
Katarzyna Niewiadoma
+1
PolenPOL
9
Elise Chabbey
+1
ZwitserlandZWI
10
Elisa Longo Borghini
+1
ItaliëITA
teams en deelnemers
programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag

Lotte Kopecky vloekt met zilver, Annemiek van Vleuten wint WK met gebroken elleboog

 za 24 september 2022 09:03
Wereldkampioenschappen
Wegwedstrijd
17 °C
164.3 km
04:38 Helensburgh - 09:03 Wollongong
Annemiek van Vleuten
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 164.3

  Lotte Kopecky heeft een gouden kans op de wereldtitel gemist. Ze sprintte met overschot als snelste van een elitegroepje naar zilver, maar Annemiek van Vleuten is wel de wereldkampioene. De Nederlandse, die met een gebroken elleboog aan de start kwam, verraste de rest met een verrassingsaanval in de slotkilometer na een dag in dienst van Marianne Vos. Justine Ghekiere eindigde knap 19e. 

  Nederland onthoofd, zo leek

  De wegrit op het WK in Australië begon met een valse noot. Demi Vollering kon door een positieve coronatest de Nederlandse kleuren niet verdedigen.  Een tweede kopvrouw viel zo uit, want Annemiek van Vleuten haalde in het interview voor de start aan dat ze zich zou opofferen voor Marianne Vos door haar gebroken elleboog. Maar met Van Vleuten weet je nooit.

   

  Op de Mount Keira knechtte de Nederlandse in functie van Vos en zo werd de koers gecontroleerd. Niemand van de favorieten forceerde iets op de langste klim van de dag in de grote lus voor de 6 lokale rondes. 

   

  In de 3e lokale ronde werden onze moedige landgenote Julie Van de Velde en de Britse Elynor Bäckstedt gegrepen na een lange vlucht. Alles was te herdoen.

   

  De Mount Pleasant maakte elke ronde slachtoffers. In de 4e ronde moesten Shirin van Anrooij en Julie De Wilde laten begaan. Het spektakel hielden de vrouwen voor de laatste 2 ronden, de koers barstte open op de voorlaatste Mount Pleasant.

  Kasia Niewiadoma was de eerste die een aanval lanceerde. Liane Lippert, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman en Cecilie Uttrup Ludwig reden mee weg.  Vos, Kopecky en Van Vleuten konden geen reactie uit hun mouw schudden. In de kopgroep begonnen ze te loeren naar elkaar, waardoor de andere favorieten toch weer terugkeerden. Ook Justine Ghekiere zat in haar eerste WK nog vooraan. 

  Julie Van de Velde in de vlucht van de dag.

  Kopecky grijpt net naast eerste wereldtitel

  Op de laatste beklimming van de Mount Pleasant rukten dezelfde 5 rensters zich los. Kopecky was weer op achtervolgen aangewezen, Van Vleuten leek zich helemaal op te offeren voor Vos.

   

  De 5 koploopsters hadden duidelijk hun les niet geleerd uit de vorige ronde en begonnen weer naar elkaar te kijken. Kopecky, Reusser en Chabbey deden er in de achtervolgende groep alles aan om terug te keren. Uiteindelijk reed de Zwitserse Chabbey het gat dicht met de 5 koploopsters in de voorlaatste kilometer.

  Kopecky kon zo sprinten voor een eerste wereldtitel. Het zag er rooskleurig uit in het bewolkte Wollongong voor onze landgenote.

   

  Terwijl de rensters in de kopgroep zich opmaakten voor de sprint, kwam uit het niets Van Vleuten aangesneld. De Nederlandse ging op en over de kopgroep. Niemand reageerde en de 39-jarige renster nam met een enorm eindschot meteen een grote voorsprong.

  Kopecky probeerde er nog alles aan te doen om Van Vleuten terug te halen, maar onze landgenote kwam net tekort.

   

  Tegen alle verwachtingen in en met een gebroken elleboog wordt Annemiek van Vleuten voor de 2e keer in haar carrière wereldkampioene. Na pech in de tijdrit en in de mixed relays kan ze Wollongong met een kamerbrede glimlach verlaten. Van Vleuten bekroont haar topseizoen, met eindwinst in de 3 grote rondes, met een nieuwe regenboogtrui.

  Niamh Fisher-Black pakt wereldtitel bij de beloften vrouwen

  Aan de streep werden 2 regenboogtruien uitgedeeld. Ook de beste belofte werd bekroond. De Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher-Black gaat aan de haal met de wereldtitel bij de beloften vrouwen. De renster van SD Worx was 12 seconden sneller dan de Britse Pfeiffer Georgi en de Duitse Ricarda Bauernfeind.

   

  Shirin van Anrooij was de topfavoriete, maar op de Mount Keira moest de Nederlandse voor de eerste keer lossen. Toen was het al duidelijk dat ze niet in aanmerking zou komen voor de wereldtitel. Ze kwam nog terug, maar moest uiteindelijk laten begaan op de Mount Pleasant samen met onze landgenote Julie De Wilde in de 4e lokale ronde.

  Uitslag Wereldkampioenschappen

  naamresultaatploeg
  1
  Annemiek van Vleuten
  4:24:25
  NederlandNED
  2
  Lotte Kopecky
  +1
  BelgiëBEL
  3
  Silvia Persico
  +1
  ItaliëITA
  4
  Liane Lippert
  +1
  DuitslandDUI
  5
  Cecilie Ludwig
  +1
  DenemarkenDEN
  6
  Arlenis Sierra
  +1
  CubaCUB
  7
  Juliette Labous
  +1
  FrankrijkFRA
  8
  Katarzyna Niewiadoma
  +1
  PolenPOL
  9
  Elise Chabbey
  +1
  ZwitserlandZWI
  10
  Elisa Longo Borghini
  +1
  ItaliëITA

  Fase per fase

  09:05

  Onvoorstelbaar! Van Vleuten wordt wereldkampioene met late uitval

  09:03

  Annemiek van Vleuten wordt met gebroken elleboog tegen alle verwachtingen in wereldkampioene!

  Niemand had nog rekening gehouden met Annemiek van Vleuten, maar de Nederlandse wordt wereldkampioene! In de kopgroep maakten de rensters zich op voor een sprint, maar plots was de Nederlandse daar en ging ze op en over de kopgroep. Kopecky was de snelste van de achtervolgende groep. Wat een gemiste kans!

  09:02

  Van Vleuten gaat op en over de kopgroep. Niemand had dit zien aankomen en niemand kan voorlopig reageren op de aanval van de Nederlandse!

  09:01

  Elise Chabbey rijdt het gat dicht met de kopgroep! Lotte Kopecky kan sprinten voor de wereldtitel!

  09:01

  Marlen Reusser probeert het gat met de 5 koploopsters dicht te rijden.

  09:00

  De groep van Kopecky komt zo dichtbij, wat een spanning! Ze hebben nog altijd de aansluiting niet gemaakt.

  08:59

  De groep van Kopecky is heel dicht bij de kopgroep. Kopecky probeert zelf het gat dicht te rijden, maar ze vraagt om steun. Reusser zet zich dan op kop van de achtervolgende groep. 

  08:57

  Het valt stil voorin! De groep van Kopecky staat op het punt om de aansluiting te maken met Longo Borghini, Uttrup Ludwig, Moolman, Lippert en Niewiadoma. Ook Vos zit nog in de buurt.

  08:56

  In de kopgroep kijken de rensters naar elkaar. Kan het groepje van Kopecky toch weer de aansluiting maken? Daar is de samenwerking ook zoek. Ze moeten nog 12 seconden goedmaken.

  08:55

  Kopecky in achtervolgende groep

  Lotte Kopecky bepaalt het tempo in de achtervolgende groep. Persico, Van Vleuten en Fisher-Black zitten ook in dat groepje van onze landgenote. Nog 5 kilometer te gaan!

  08:53

  We zien weer dezelfde 5 rensters op kop van de koers als in de vorige ronde: Moolman, Uttrup Ludwig, Longo Borghini, Niewiadoma en Lippert.

  08:53

  Zelfde 5 rensters springen weg op de laatste keer Mount Pleasant

  08:52

  Liane Lippert is heel sterk! De Duitse voelt zich duidelijk goed op de Mount Pleasant en perst er nog een versnelling uit.

  08:51

  Annemiek van Vleuten offert zich helemaal op voor Marianne Vos en probeert haar terug te brengen naar de kopgroep. Kopecky zit in het wiel van Vos.

  08:51

  Aanval Lippert

  Liane Lippert gaat nog eens aanvallen op de Mount Pleasant. Niewiadoma, Moolman, Longo Borghini en Uttrup Ludwig kunnen volgen en ze rijden samen naar Marlen Reusser toe. De achtervolgende groep wordt weer in stukken gescheurd door de versnelling van Lippert.

  08:50

  Laatste keer Mount Pleasant

  Marlen Reusser begint aan de Mount Pleasant. Kan ze standhouden op deze klim?

  08:48

  Annemiek van Vleuten verschijnt aan kop van het peloton. Ook Moolman, Lippert, Niewiadoma en Uttrup Ludwig zitten goed gepositioneerd.

  08:48

  Reusser heeft een voorsprong van 15 seconden te pakken.