Ga naar de inhoud

Julie Allemand: "Met ons beste niveau kunnen we WK-medaille halen, maar daar zijn we nog niet"

 do 15 september 2022 15:17
Julie Allemand
Julie Allemand

De Belgian Cats zitten in de laatste rechte lijn richting WK, dat voor de Belgische basketbalvrouwen over een week van start gaat in Australië. Spelverdeelster Julie Allemand oogt gretig voor haar tweede wereldkampioenschap. "Ik heb ontzettend veel honger", vertelt Allemand, die uit de vroegtijdige uitschakeling in de play-offs van de WNBA een voordeel wil halen.

De Belgian Cats vertoeven al enkele dagen op Australische bodem, maar zijn na de komst van Julie Allemand en Emma Meesseman nu op volle kracht. Het duo van Chicago Sky sloot zich pas later aan bij de groep, na de uitschakeling in de play-offs van de WNBA. Weegt die vroegtijdige exit in de play-offs nog door?

 

"Het was natuurlijk een grote ontgoocheling", geeft Allemand toe. "We wilden allemaal graag de finale halen."

 

Elk nadeel heeft ook z'n voordeel: de Belgian Cats zijn nu sneller dan verwacht compleet. "We hebben nu meer tijd om nog met de groep te trainen. En voor Emma is er ook meer tijd om nog te rusten, want zij heeft wel heel veel gespeeld."

 

"Als we de WNBA-finale gespeeld hadden, zou het misschien heel moeilijk geweest zijn om hier op tijd te zijn. Mogelijk hadden we zelfs de 1e wedstrijd gemist. Dus op dat vlak is het wel positief dat we nu vroeger bij de groep zijn."

Ik heb ook zonder veel te spelen enorm veel geleerd. Van elke dag te trainen of te spelen met zoveel toppers steek je ontzettend veel op.

Julie Allemand over haar WNBA-seizoen

Voor Allemand was het een atypische situatie in de WNBA. Terwijl ze gewoon is om veel te spelen, moest ze nu vrede nemen met een rol als doublure van startende point guard Courtney Vandersloot.

 

"Maar dat had ik op voorhand wel verwacht. Ik wilde dit seizoen vooral veel leren van "Sloot". Voor mij was dat heel interessant, want zij is een voorbeeld voor mij. En het is belangrijk om eens een andere rol te hebben binnen de ploeg. Daardoor kijk je anders naar de dingen. Het was een heel goeie les voor mij en ik heb er geen spijt van."

 

"Ik heb enorm veel geleerd, ook zonder te spelen. Als je elke dag kunt trainen of spelen met zoveel toppers, steek je ontzettend veel op. En toen Vandersloot enkele matchen out was, heb ik ook mijn job gedaan en getoond dat ik het niveau aankan. Dat heeft me wel veel vertrouwen geven."

"Emma en ik vinden elkaar nu blindelings"

Nog een voordeel voor Julie Allemand: in de VS kon ze een heel seizoen samen trainen en spelen met Emma Meesseman. "Emma en ik hadden al goeie automatismen, maar nu vinden we elkaar echt blindelings", vertelt Allemand.

 

"Het was ook leuk om veel tijd door te brengen met Emma naast het veld. Je leert elkaar op een andere manier kennen en die details helpen ook op het veld. Ik ben heel blij met deze ervaring. Ik denk dat onze connectie nog sterker is dan vroeger."

Julie Allemand
Julie Allemand

Allemand beseft: "Ik kan me niet meer verstoppen"

Het vorige WK in 2018 was het eerste grote toernooi van Julie Allemand. Intussen is haar rol binnen het team veranderd. "Toen was ik nog de kleine Julie die alles wat moest ontdekken. Nu heb ik veel meer ervaring, ook bij de nationale ploeg en in de WNBA. Dus mijn statuut is misschien wel wat veranderd, ja", weet Allemand.

 

"Ik heb nu meer een leidersrol en moet de ploeg naar een hoger niveau tillen. Ik kan me niet meer verstoppen. Ik weet wat er van mij verwacht wordt. Die rol schrikt me niet af."

 

Ook binnen de ploeg is er sindsdien heel wat veranderd, met veel nieuwe speelsters en sinds vorig jaar ook een nieuwe coach. "Of we nu sterker zijn dan toen, is dan ook moeilijk te zeggen. Het is een andere groep, met nieuwe automatismen en een andere coach."

 

"Valéry Demory is een coach die heel positief is en de spelers aanmoedigt en vooruit stuwt. Dat heeft deze jonge ploeg echt nodig. Voor jonge speelsters is het heel belangrijk dat het duidelijk is wat de coach van je verlangt. En daar zorgt hij voor."

Bondscoach Valéry Demory
Bondscoach Valéry Demory

"Ik heb ontzettend veel honger"

Ondanks een lang seizoen klinkt Julie Allemand bijzonder gretig voor dit WK. Een schril contrast met een jaar geleden, toen ze na de ontgoocheling op de Olympische Spelen in een zwart gat viel.

 

"Over de Spelen wordt binnen de groep niet echt meer gesproken, ook omdat er wat speelsters bij zijn die er in Tokio niet bij waren. Dat maakt het ook makkelijker."

 

"Na Tokio was de zin om aan de bak te gaan weg, maar nu heb ik echt goesting om erin te vliegen. Ik heb in de VS niet zoveel gespeeld, dus ik had heel veel zin om naar de nationale ploeg te komen. Fysiek ben ik ook nog vrij fris. Ik heb ontzettend veel honger."

Als we ons beste niveau halen, dan kunnen we een medaille halen. Maar op dat niveau zitten we voorlopig nog niet.

Julie Allemand

De 1e poulematch van de Belgian Cats volgende week is tegen... de VS. "We zullen zien hoe het gaat. Mogelijk zijn er bij hun ook enkele speelsters die pas laat kunnen aansluiten na de WNBA-finale. Misschien kunnen we dat uitbuiten", meent Allemand.

 

"Maar de match tegen de VS is niet de belangrijkste. Als je wint, is dat een bonus, maar verliezen is ook het einde van de wereld niet. En ik denk dat we in alle andere groepsmatchen niet kansloos zijn, ook niet tegen China. Met Bosnië hebben we trouwens ook nog een eitje te pellen."

 

"Ons doel is om zover mogelijk te geraken. Als we ons beste niveau halen, dan kunnen we een medaille halen. Maar op dat niveau zitten we voorlopig nog niet. Kleine details kunnen daarin het verschil maken. We zullen zien."

Gerelateerd:

belgian cats op wk basketbal

kwartfinales
België Australië 69-86
China Frankrijk 85-71
Puerto Rico Canada 60-79
Verenigde Staten Servië 88-55
programma groep a
22/09 Verenigde Staten België 87-72
23/09 België Zuid-Korea 84-61
24/09 Puerto Rico België 65-68
26/09 België Bosnië 85-55
27/09 China België 81-55
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 5 5 0 +231 10
2. China 5 4 1 +157 9
3. België 5 3 2 +15 8
4. Puerto Rico 5 2 3 -59 7
5. Zuid-Korea 5 1 4 -148 6
6. Bosnië en Herzegovina 5 0 5 -196 5

De top 4 stoot door naar de kwartfinales.