Ga naar de inhoud

Het belangrijkste cijfertje van komend voetbaljaar: hoe staat het met Belgische coëfficiënt?

 do 18 augustus 2022 06:39
Er staat heel wat op het spel voor de Belgische clubs in Europa.

Hou u vast voor een nieuw seizoen vol rekenwerk. Want het komende jaar wordt belangrijker dan ooit voor de Belgische coëfficiënt in Europa. Antwerp, Anderlecht en KAA Gent kunnen het cijfertje straks al een cruciale duw geven.

België in de ban van de coëfficiënt.

 

We zeggen het met de nodige zin voor overdrijving, maar bestuurslui en supporters zijn wel degelijk bovenmatig gefascineerd door het cijfertje (en vooral de gevolgen).

 

Sinds juli bestaat er zelfs een speciaal Twitter-account om alle ontwikkelingen rond de coëfficiënt de wereld in te sturen. In nog geen maand tijd haalde de pagina meer dan 1.500 volgers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

We herhalen nog even de basics.

 

De UEFA-coëfficiënt van een land bepaalt de verdeling van de Europese tickets en wordt berekend op basis van de resultaten van de voorbije vijf jaar.

 

Voor een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League is een plek in de top 10 van de UEFA-ranking vereist. Alleen zakte ons land vorig seizoen naar plek 13, vier plaatsen lager dan een jaar eerder.

 

Het gevolg? De toekomstige kampioen zal voorrondes moeten spelen om op het kampioenenbal te geraken. Ook de andere tickets zullen verminderen in waarde.

 

Zowel sportief als financieel potentieel is dat een flinke streep door de rekening. Zeker met de toekomstige vernieuwde Champions League (vanaf 2024/2025, met nog grotere vetpotten) in het achterhoofd.

 

Er is evenwel ook goed nieuws: bij de start van dit voetbaljaar viel ons dramatische Europese seizoen van 2017/2018 (met amper 2.600 punten) weg. Daardoor staat België momenteel virtueel toch nog op plaats 10.

Bron: coefficienten.nl

Om die plaats vast te houden, is het cruciaal om met zoveel mogelijk vertegenwoordigers de Europese groepsfase te bereiken om daar punten te kunnen sprokkelen.

 

Club Brugge, Union en KAA Gent zijn al zeker van zes midweekmatchen, Anderlecht en Antwerp moeten volgen in het belang van het vaderland.

 

In alle Europese competities - dus ook de Conference League - is een zege namelijk goed voor 2 punten en een draw voor 1. Met de wellicht haalbare tegenstanders in die groepen ligt daar dus een kans om te oogsten. Bovendien zijn er eveneens bonuspunten te rapen voor groepswinnaars en runners-up in de Europa en Conference League.

Bonus op concurrenten

In de strijd om de top 10 worden Schotland, Oostenrijk, Servië en Noorwegen de voornaamste concurrenten voor ons land. Normaal zat daar ook Rusland bij, maar hun Europese verbanning betekent een toekomstige vrije val in de ranglijst.

 

Ten opzichte van enkele rivalen heeft België alvast een streepje voor na de eerste voorrondes. Zo zag Schotland al Motherwell en Dundee United sneuvelen, Servië verloor FK Čukarički en Radnički Niš. Ook Noorwegen zag met Lillestrøm (met dank aan Antwerp) al een pionnetje omvallen.

 

Die met een Belgisch vlagje staan volgende week donderdag hopelijk nog alle vijf overeind. Voor vorst, voor vrijheid en voor de coëfficiënt. 

OVERZICHT VAN ONZE CONCURRENTEN

 

  • Schotland: Celtic (groepsfase CL), Rangers (voorronde CL), Hearts (voorronde EL)
  • Oostenrijk: Salzburg (groepsfase CL), Austria Wien (voorronde EL), Sturm Graz (voorronde EL), Wolfsberger (voorronde CoL), Rapid Wien (voorronde CoL)
  • Servië: Rode Ster Belgrado (voorronde CL), Partizan Belgrado (voorronde CoL)
  • Noorwegen: Bodø/Glimt (voorronde CL), Molde (voorronde CoL), Viking (voorronde CoL)