Ga naar de inhoud

Onderzoek toont "duidelijke schendingen mensenrechten" in WK-hotels Qatar

 vr 29 juli 2022 16:56
Het WK in Qatar heeft al veel ophef veroorzaakt.

Opnieuw opschudding rond het WK voetbal in Qatar: bij 13 van de 17 hotelgroepen die partner zijn van de Wereldvoetbalbond FIFA voor het WK, zijn "duidelijke schendingen van mensenrechten" aan het licht gekomen onder tewerkgestelde migranten uit Afrika en Azië.

Volgens het rapport van de non-profitorganisatie Equidem en het forum GLJ-ILRF maakten de werknemers melding van "seksuele intimidatie, discriminatie op basis van nationaliteit en geslacht, loonroof, gezondheids- en veiligheidsrisico's, plotse werkloosheid en illegale tewerkstelling".

De werknemers in kwestie vreesden weggevoerd te worden als ze zouden opkomen voor hun rechten. De FIFA gaat de zaak nu van naderbij bestuderen als onderdeel van haar auditprogramma en beklemtoont dat het "geen enkele vorm van misbruik accepteert".   

"Zowel hotels als elke andere dienstverlener gelinkt aan het WK zien een einde van de samenwerking tegemoet als ze er niet in slagen om kordaat op te treden tegen problemen", klinkt het bij de FIFA.   

Gastland Qatar wordt al jarenlang bekritiseerd voor vermeende inbreuken op de mensenrechten, meer specifiek voor tewerkgestelde migranten. De intussen doorgevoerde hervormingen voldoen voorlopig niet, volgens mensenrechtenorganisaties.  

Gerelateerd: