Nog maar eens kassa kassa voor Club Brugge. Met de transfer van Antonio Nusa naar RB Leipzig verkoopt blauw-zwart alweer een speler voor een monstersom. Al volstond het nét niet om er een volledig blauw-zwart podium van te maken. Een overzicht van de duurste uitgaande transfers ooit in ons land.
1. Igor Thiago naar Brentford (37 miljoen)
De recordtransfer die niemand had zien aankomen. Igor Thiago kende een moeizame start bij Club Brugge, maar ontplofte plots helemaal.
Het Engelse Brenford twijfelde niet om maar liefst 37 miljoen euro neer te tellen voor de Braziliaanse spits. Blauw-zwart ontvangt zelfs nog een percentage bij een latere verkoop.
Instant plezier zullen de fans van Brenford wel niet meteen hebben aan Thiago. Hij raakte in de voorbereiding geblesseerd tijdens een oefenmatch en ligt tot het einde van dit jaar in de lappenmand.
2. Charles De Ketelaere naar Milan (32 miljoen + 3 miljoen)
Gelukkig plooien ze niet snel bij Club Brugge. Door de harde onderhandelingen van Vincent Mannaert met Milan-directeur Paolo Maldini sleepte blauw-zwart een recordsom uit de brand voor Charles De Ketelaere.
Met 35 miljoen euro (inclusief bonussen) is hij de op een na duurste uitgaande transfer ooit.
3. Jonathan David naar Rijsel (27 + 5 miljoen)
EuroMillions voor KAA Gent. Goudhaantje Jonathan David - ooit gratis opgepikt in Canada - verhuist in 2020 voor een recordsom naar het Franse Rijsel. Over het exacte bedrag doen verschillende versies de ronde. Naar verluidt gaat het om 27 miljoen euro plus 5 miljoen bonussen.
De spits met ijs in de aderen - goed voor 37 goals bij de Buffalo’s - maakte na wat geduld dat prijskaartje waard. Maakte Rijsel kampioen en wordt constant gelinkt aan Europese topclubs.
4. Antonio Nusa naar RB Leipzig (28 + 2 miljoen)
Normaal stond hij helemaal bovenaan. Vorige winter wilde Brentford 37 miljoen euro neertellen voor Antonio Nusa, maar twijfels na de medische testen deden een princiepsakkoord nog afspringen.
Nu belandt het Noorse goudhaantje net naast het podium van duurste uitgaande transfers in de Belgische competitie. Talentenfabriek RB Leipzig telt 28 miljoen euro naar voor Nusa, in de toekomst kan daar nog 2 miljoen aan bonussen bijkomen.
5. Jérémy Doku naar Rennes (26-27 miljoen)
Youri Tielemans, Romelu Lukaku, Leander Dendoncker… Jérémy Doku troefde in 2020 alle andere Neerpede-boys af door voor een som van ongeveer 26 miljoen euro naar Rennes te verhuizen. Een jackpot die voor het financieel noodlijdende Anderlecht zeer welgekomen was.
Rennes verkocht Doku deze zomer voor maar liefst 60 miljoen euro door aan Manchester City.
6. Wesley naar Aston Villa (25 miljoen)
Zijn droom ging in vervulling... en die van Club Brugge ook. In 2019 telde Premier League-club Aston Villa 25 miljoen neer voor Wesley. De Braziliaanse spits had furore gemaakt met zijn onverzettelijkheid en killersinstinct in de Belgische competitie.
Veel plezier zou Villa door een zware knieblessure wel niet beleven aan Wesley - hij scoorde amper 6 keer in de kleuren van de club.
7. Youri Tielemans naar Monaco (25 miljoen)
Van het Astridpark naar het Prinsdom. Youri Tielemans levert Anderlecht maar liefst 25 miljoen euro op met zijn transfer naar Monaco. Achter de overgang gaat wel een duister verhaal schuil.
Later blijkt dat supermakelaar Christophe Henrotay voor de "commerciële diensten" in de transfer 6,3 miljoen euro (!) zou opstrijken. Een enorme commissie van ongeveer 30%. Verkregen achter de rug van de speler om.
8. Odilon Kossounou naar Leverkusen (23 miljoen)
Ook verdedigers leveren soms vetpotten op. Club Brugge verkocht Odilon Kossonou vorig jaar voor 23 miljoen aan het Duitse Leverkusen. Nochtans verklaarden velen blauw-zwart gek toen ze in juli 2019 na amper 9 wedstrijden in de Zweedse Allsvenkan 3 miljoen betaalden aan Hammarby.
9. Sander Berge naar Sheffield United (23 miljoen)
Kampioen zijn is plezant. Zeker voor je portefeuille. Genk maakte zijn kampioenenploeg van 2019 zo optimaal ten gelde. Niet Pozuelo, Trossard of Samatta werd de recordtransfer, wel middenvelder Sander Berge. Voor 23 miljoen vertrok de Noor naar Sheffield United, toen 8e in de Premier League.
10. Victor Osimhen naar Rijsel (22,4 miljoen)
Club Brugge en Zulte Waregem trokken zich de haren uit het hoofd bij het horen van de transfersom van Victor Osimhen. De aanvaller werd afgetest bij beide clubs, maar kreeg van Charleroi wel een kans in de Belgische eerste klasse. De Zebra's huurden Osimhen van Wolfsburg en lichtte na zijn knalseizoen - met 20 doelpunten - zonder aarzelen de aankoopclausule van 3 miljoen, en verkochten hem meteen voor 22,4 miljoen door aan Lille.
Een goede investering voor Charleroi, maar ook voor Lille. Osimhen stopte nooit met scoren en werd voor 75 miljoen door Napoli overgenomen.
Cijfers volgens Transfermarkt.com en eigen info