Hugo Houle maakt ultieme droom waar voor overleden broer: "Heb hier 10 jaar voor gewerkt"

  Hugo Houle is de sterkste in Foix.

  Na Steve Bauer in 1988 heeft Canada er een nieuwe ritwinnaar bij in de Ronde van Frankrijk. Richting Foix ging een beresterke Hugo Houle (Israel - Premier Tech) solo op de Mur de Péguère en hij rondde die heel knap af. "Dit was mijn ultieme doel", vertelde Hugo Houle na afloop van een zware rit in Foix.

  Deze etappezege is tot nu toe ongetwijfeld de mooiste overwinning in de carrière van de 31-jarige Canadees. 

   

  Een overwinning die ook bijzonder emotioneel is omwille van het overlijden van de broer van Hugo Houle - Pierrick - in 2012 na een aanrijding met vluchtmisdrijf.

   

  "Toen we jonger waren, keken we altijd samen naar de Tour", vertelde Houle voor aanvang van deze Tour. "Het is dan ook mijn droom en ultieme doel om een etappe te winnen."

   

  "Mijn broer heeft nooit de kans gekregen om mij als wielrenner aan het werk te zien. Daarom wil ik heel graag een rit winnen voordat ik stop."

   

  In Foix is Houle nu ook in die ambitie geslaagd. Het leverde begrijpelijk hele emotionele taferelen op aan de finish: "Ik win nooit dus dit is uiteraard de mooiste zege uit mijn carrière", opende Houle in het flashinterview achteraf.

   

  "Toen ik demarreerde, wilde ik eigenlijk het pad effenen voor Woods (ploegmakker). Maar hij liet wat ruimte en ik ging vol door. Op het einde zag ik enorm af, maar ik wist dat ik met een halve minuut op de top het misschien kon volhouden."

   

  "Het was enorm afzien, maar ik gaf nooit op. In de technische zone kon ik mijn voorsprong dan wat uitbreiden en wist ik dat het ondanks opkomende krampen zou lukken."

  Ik voelde de krampen opkomen en het was enorm afzien, maar het is uiteindelijk gelukt.

  Hugo Houle

  Hugo Houle beschreef ook de persoonlijke betekenis van deze ritzege: "Ik wilde hier zo graag winnen voor mijn broer die in 2012 verongelukte. Dit is echt voor hem. Ik heb hier 10 tot 12 jaar keihard voor gewerkt en nu is het ook gelukt. Ik ben zo enorm blij."

  De logische emotie bij Hugo Houle na de finish

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Hugo HouleIPT4:23:47
  2Valentin MadouasGFC+1:10
  3Michael WoodsIPT+1:10
  4Matteo JorgensonMOV+1:12
  5Michael StorerGFC+1:25
  6Aleksandr VlasovBOH+1:40
  7Dylan TeunsTBV+1:40
  8Simon GeschkeCOF+2:11
  9Mathieu BurgaudeauTEN+5:04
  10Damiano CarusoTBV+5:04