Ga naar de inhoud

"Kwalificatie voor finale op 4x400 meter mixed relay is het belangrijkste"

 do 14 juli 2022 18:32
In Tokio haalden de Belgen de finale op de gemengde aflossing.

De gemengde aflossing op de 4x400 meter zou de eerste finale voor het Belgische atletiekteam kunnen worden. De coaches, Jacques Borlée en Carole Bam, durven zelfs voorzichtig te dromen van een medaille.

"De kwalificatie voor de finale is natuurlijk het belangrijkste", stak Jacques Borlée van wal tijdens het persmoment. "Nadien zullen we de strategie voor de finale bepalen, op welke manier we het best kunnen strijden voor een medaille."

 

Maar eerst moeten de Belgen de reeksen nog overleven en bij de loting hadden de Belgen minder geluk. Ze moeten in de moeilijke binnenbaan 1 starten en de tegenstand is ook stevig: onder meer de VS, Nederland, Polen en Groot-Brittannië.

 

"De Dominicaanse Republiek is de topfavoriet, gevolgd door de Verenigde Staten. Wij hebben pas de negende chrono van alle deelnemers achter onze namen, maar we zitten toch kort bij de vijfde plaats."


"De kans op een medaille bestaat dus, al moeten we wel realistisch zijn. Voor de reeksen hebben we slechts 5 à 10 procent kans, in de finale misschien 30 procent. Alles hangt af van de selecties en de omstandigheden."

"Het niveau van de atletes zal bepalend zijn"

Volgens Kevin Borlée kan de nieuwe formule, die een volgorde oplegt (man-vrouw-man-vrouw) en de landen beperkt tot een wijziging tussen de reeksen en de finale, de kaarten herschikken. 

 

"Het is nu een beetje meer open. De overdracht zal waarschijnlijk spectaculairder zijn omdat de snelheid anders is. We hebben aan dit aspect gewerkt, maar het blijft moeilijk omdat het einde van een 400 meter moeilijk na te bootsen is."

 

Borlée heeft een theorie over de gemengde aflossing. "Het niveau van de atletes zal bepalend zijn, want daar kunnen de grote verschillen optreden. Er zijn vaak meer gaten in de finales bij de vrouwen dan bij de mannen. Dat opent mogelijkheden voor sommige landen in deze gemengde estafette", legde de 34-jarige Belg uit.

 

Als ervaren en traditionele 'finisher' van de Belgische estafetteploegen laat Kevin Borlée deze rol nu over aan Camille Laus, zijn partner in het dagelijkse leven. De aanvoerster van de Cheetahs ziet mogelijkheden. 

 

"We hebben de kwaliteiten om door te stoten naar de finale. De sfeer in de groep is uitstekend en daar kunnen we op bouwen. Daar is ook hard aan gewerkt en we zijn er klaar voor."

Je kunt het WK atletiek op de voet volgen bij Sporza. Elke sessie kun je live bekijken met livestream en veel sessies ook op tv. Elke dag is er ook een samenvatting van de avondsessie in Eugene (nacht in België).

Gerelateerd:
belgen op dag 1
uur m/v discipline naam resultaat
19.10 uur m hoogspringen: kwalificaties Thomas Carmoy 2,25m (17e, out)
20.45 uur   4x400m mixed relay: reeksen België 3’16”01 (7e, out)
22.30 uur v hamerslingeren: kwalificaties groep B Vanessa Sterckendries 67,88m (24e, out)
02.15 uur m 3.000m steeple: reeksen Tim Van de Velde 9'03"11 (13e, out)
03.10 uur v 1.500m: reeksen Elise Vanderelst 4'10"45 (11e, out)