Ga naar de inhoud

Zwembond legt trans vrouwen extra restricties op bij vrouwencompetities

 zo 19 juni 2022 18:07

De internationale zwembond FINA heeft strikte regels opgesteld voor deelname van trans personen aan vrouwencompetities. Enkel jongens die voor hun 12e hun transitie hebben afgerond, mogen meedoen. De FINA laat een werkgroep onderzoeken of het een "open categorie" voor trans personen kan opzetten.

De rechten van trans personen doen al even stof opwaaien in de zwemwereld. De sport probeert een balans te vinden tussen inclusie en oneerlijke voordelen en dat is niet makkelijk. Dat debat werd nog intenser na de zege van Lia Thomas op de Amerikaanse universiteitskampioenschappen.

 

Het onderwerp werd uitgebreid besproken tijdens het congres van de FINA in Boedapest, waar het WK zwemmen wordt gehouden. Ruim 71 procent van de aanwezige zwembonden stemde voor de nieuwe regels wat betreft deelname van trans personen. Bij het opstellen van de nieuwe regels heeft de FINA hulp gehad van experts op medisch en juridisch vlak.

 

Volgens het nieuwe beleid moeten trans vrouwen al op de leeftijd van 12 hun transitie volmaakt hebben om te mogen deelnemen aan vrouwencompetities. Daarnaast komt er een speciale werkgroep om te kijken hoe in de toekomst op bepaalde nummers een "open categorie" in het leven kan geroepen worden.

 

"We moeten de rechten van onze atleten beschermen, maar ook de eerlijkheid van onze competities, in het bijzonder die bij de vrouwen", zegt Husain Al-Musallam, de voorzitter van de FINA.

 

"De FINA staat altijd open voor iedere atleet. Het opzetten van een open categorie betekent dat iedereen de kans heeft om op eliteniveau mee te doen. Dit is nog niet eerder gebeurd. Ik wil dat alle atleten het gevoel hebben dat ze ideeën kunnen uitwerken tijdens dit proces."   

 

De FINA heeft ook wetenschappers betrokken bij het opstellen van de nieuwe regels. Volgens hen hebben jongens die pas na hun puberteit een transitie maken, een onevenredig groot voordeel als ze meedoen bij de vrouwen. Daarom wil de FINA voor hen een open categorie opzetten.

Gerelateerd: