Ga naar de inhoud

Ook bij Spanje krijgen de vrouwen en mannen van de nationale ploeg dezelfde premie

 di 14 juni 2022 18:41

De Spaanse voetbalbond heeft beslist om de wedstrijdpremies bij de vrouwen gelijk te trekken met die voor de mannelijke internationals. Hiermee volgt Spanje het voorbeeld van onder meer Engeland, de VS, Noorwegen en Brazilië.

Het was bondsvoorzitter Luis Rubiales die het nieuws bekendmaakte: "Vanaf heden worden de premies voor de speelsters van de vrouwelijke nationale ploeg omhooggetrokken, op gelijke hoogte met die van de mannen."

 

"Bovendien hebben vrouwelijke speelsters vanaf nu ook recht op een bepaald geldelijk percentage uit sponsordeals, een uniek akkoord waarmee we een grote stap voorwaarts zetten."

 

De nieuwe overeenkomst geldt voor de komende vijf seizoenen en omvat ook andere aspecten van de arbeidsomstandigheden voor vrouwelijke voetbalsters. Zo voorziet de Spaanse voetbalbond voor de vrouwen voortaan dezelfde budgetten inzake reiskosten, voeding en overnachtingen als bij de mannen.

 

De beslissing kon rekenen op bijval vanuit verschillende hoeken. "Het is een historische dag voor Spanje", sprak Amanda Gutierrez, die met de voetbalvakbond Futpro de belangen van de Spaanse speelsters vertegenwoordigt. Ook Barcelona speelster Irene Paredes wou "voorzitter Rubiales bedanken voor de historische beslissing".

Gerelateerd: