Ga naar de inhoud
UEFA Nations League
speeldag 1

UEFA Nations League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0

Peter Vandenbempt: "Uithaal van Roberto Martinez was opvallend en helemaal onterecht"

 zo 12 juni 2022 11:35

De Rode Duivels hebben zaterdagavond alweer eens hun tanden stuk gebeten op Wales. Peter Vandenbempt was erbij in Cardiff en laat zijn licht schijnen over de wedstrijd in de Nations League. Onze voetbalcommentator was onder meer verbaasd over de sneer van bondscoach Roberto Martinez na de wedstrijd.

Peter Vandenbempt in een notendop:

  • "De Belgische defensie had het niet makkelijk."
  • "De uithaal van Roberto Martinez was onbegrijpelijk."
  • "Martinez zou zich beter buigen over de reden waarom België geen matchen meer kan winnen."
  • "Geen schande dat je als ploeg afhangt van Kevin De Bruyne."
  • "Nations League is wel interessanter dan gewone oefenmatchen zonder inzet."

"Niet de beste wedstrijd van de Belgen"

Ik heb mij goed geamuseerd met de wedstrijd, het is altijd een plezier om hier in Wales naar het voetbal te gaan. Het publiek was superenthousiast, nog surfend op de euforie van de kwalificatie voor het WK.

Zeker de 1e helft zat er flink vaart in, met twee ploegen die kansen hadden en voetbalden om te winnen. Dat was heel erg leuk. In de 2e helft kozen de Belgen voor controle en was het minder. Op het einde was er nog even een opstoot van euforie.

Alles bij mekaar was het een leuke wedstrijd om naar te kijken, maar zeker niet de beste van de Belgen.

De Belgische defensie had het niet makkelijk. Elke keer Wales diep ging, waren er grote problemen.

Peter Vandenbempt

Over de verdediging individueel zijn niet zoveel opmerkingen te maken. Boyata heeft het best goed gedaan en ook Dendoncker speelde een goeie match. Theate was een beetje wisselvallig, daar is nog veel werk aan.

 

Maar globaal gesproken, het verdedigen als team, heeft de Belgische defensie het niet makkelijk gehad met Wales. Er werden te veel kansen weggegeven.

 

Elke keer Wales diep ging, met de snelheid en de beweeglijkheid van James en de snelle Wilson, waren er grote problemen achterin bij de Belgen.

"Onbegrijpelijke uithaal van Martinez"

De uithaal van Roberto Martinez na de wedstrijd vond ik onbegrijpelijk. We zaten er op de persconferentie met verbazing naar te kijken. Hij beweerde dat het een 100 procent ongeldige goal was en dat de lijn scheef getrokken was.

Martinez eiste uitleg van FIFA en UEFA. Eigenlijk wilde hij niet op het sportieve ingaan, het enige wat telde was die onterecht toegekende goal van de Welshmen.

Ik begrijp er helemaal niets van. Ik heb nog een paar specialisten geraadpleegd en het heeft gewoon te maken met een foute perceptie, met optisch bedrog. Hij zag dat bovenaan het verschil tussen de lijn die buitenspel moest aangeven en de backlijn kleiner was dan beneden.

Ook wij hadden heel even de indruk dat het buitenspel was, maar net daarvoor worden heel precies die lijnen getrokken. Maar iemand heeft me uitgelegd dat dat verschijnsel parallax heet, omdat dat natuurlijk optisch bedrog is. Een veld heeft kromme afbuigingen en een lijn wordt daarop gekalibreerd, dus dit was gewoon een 100 procent correcte beslissing.

 

Overigens staat Roberto Martinez als Technisch Directeur van de voetbalbond ook mee aan het hoofd van het Referee Department, maar blijkbaar weet hij dan niet hoe zo'n lijn getrokken wordt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Masker van immer bedaarde gentleman dreigt af te vallen"

Het is niet de 1e keer dat Roberto Martinez ons verrast met een uithaal over de wedstrijdleiding. Gisteren was dat nu zeer opvallend en helemaal onterecht.

 

Het was ook zo na die twee nederlagen in de Final 4 van de Nations League. Ook toen was hij voortdurend aan het afgeven op de scheidsrechterlijke beslissingen, alsof hij de aandacht wilde afleiden van de echte problemen.

 

Zo is het nu toch al een paar keer gebeurd dat zijn masker van immer bedaarde gentleman dreigt af te vallen wanneer het resultaat niet is wat hij graag heeft.

Ook na de nederlaag tegen Nederland was Martinez al kribbig en scherp en maakte hij een ongelukkige opmerking over Louis van Gaal, terwijl hij net het onderspit gedolven had.

Roberto Martinez zou zich beter buigen over de reden waarom België geen wedstrijden meer kan winnen.

Peter Vandenbempt

Van Gaal, een man met een grotere reputatie dan Martinez, had om te lachen gezegd dat Noa Lang meer kans had op de Gouden Bal dan Kevin De Bruyne, omdat aanvallers meer kans hebben om die trofee te winnen dan middenvelders.


Martinez zou zich beter buigen over de reden waarom België geen wedstrijden meer kan winnen. Matchen die in het verleden makkelijk gewonnen werden, daar slagen ze nu niet meer in.

 

In hun laatste 13 wedstrijden konden de Rode Duivels maar 3 keer de nul houden: tegen Tsjechië, tegen Wit-Rusland en tegen Burkina Faso. Van die 13 matchen hebben ze er ook maar 6 gewonnen. Ik denk dus dat het probleem eerder daar te zoeken is dan bij de scheidsrechters.

Roberto Martinez
Roberto Martinez

"De goal van Wales kwam niet uit de lucht vallen"

Ik denk dat de uitslag over de hele wedstrijd bekeken gewoon correct was. Ik begrijp dat Kevin De Bruyne zegt dat de Belgen hadden moeten winnen, want na de 0-1 in het begin van de 2e helft hadden de Rode Duivels controle over de Welshmen. Die geraakten niet meer aan kansen.


Wat de Belgen fout gedaan hebben, is zelf niet meer op zoek gaan naar een tweede doelpunt, maar voor controle kiezen. Gaandeweg zakten ze een beetje in. In de 1e helft had België wel het betere van het spel, al was het lang niet zo goed als tegen Polen. Wales is ook een betere ploeg.


België had wel wat kansen en had meer kunnen scoren, maar Wales had ook heel wat kansen. Wat dat betreft was er geen voordeel voor de Belgen in de 1e helft.

 

De vervangingen speelden ook een rol. Bij België vielen de broers Hazard slecht in - Eden Hazard wandelde een beetje rond - terwijl de wissels van de coach van Wales een nieuwe energiestoot gaven.

 

Er zat ineens weer veel meer vaart in het spel en het publiek zat erachter. Die goal kwam niet uit de lucht vallen en was bijna voorspelbaar. Daar zag je toch weer hoe moeilijk België het voorbije jaar heeft om een resultaat vast te houden.

De broers Hazard vielen slecht in. Eden Hazard wandelde een beetje rond.

Peter Vandenbempt

"Geen schande dat je als ploeg afhangt van Kevin De Bruyne"

Het is niet moeilijk om te zien dat Kevin De Bruyne de motor is van deze ploeg, dat zie je vanaf afstand. Hij was minder goed dan tegen Polen, maar het is geen schande dat België afhangt van Kevin De Bruyne. Dat is nu eenmaal de beste middenvelder van de wereld. Elk ander elftal zou ook problemen hebben als De Bruyne er niet bij is.


Door de wissels verloor België de rust en het overzicht in zijn spel. Er werd te snel gepanikeerd en de bal werd te snel ingeleverd. En dan kwam je onder druk te staan. Dat belooft voor de wedstrijd van dinsdag tegen Polen, want De Bruyne reist niet mee. Hij krijgt een welverdiende vakantie.

 

De Belgen moeten wel kunnen rekenen op de allerbeste Courtois, de allerbeste De Bruyne, de allerbeste Eden Hazard, Witsel en Lukaku. Zij bepalen welk niveau de nationale ploeg zal halen.

Na de vervanging van Kevin De Bruyne verloor België zijn grip op de wedstrijd.
Na de vervanging van Kevin De Bruyne verloor België zijn grip op de wedstrijd.

"Nations League is wel interessanter dan gewone oefenwedstrijden"

Ik denk niet dat de Rode Duivels nog fel bezig zijn met het resultaat in deze Nations League-campagne. Ze zullen nog wel proberen te winnen, maar diep vanbinnen denken ze: "Het gaat om het WK". En als ze zich niet plaatsen voor die Final 4 kunnen ze volgend jaar in juni twee weken eerder met vakantie.

 

De bond zal dat erg vinden, want als België erbij is, is het de bedoeling om die Final 4 in België te organiseren.

 

Door de Nations League zijn matchen als tegen Wales wel interessanter dan wanneer het een gewone oefenwedstrijd zou zijn, want er hangt toch nog iets van af. Als je goeie, leuke topwedstrijden kunt spelen, is dat toch beter dan tegen Burkina Faso of Estland oefenen.

Het idee om wedstrijden met inzet te spelen in plaats van oefenwedstrijden, daar kun je niet echt tegen zijn.

Peter Vandenbempt

Maar het is te veel. Het zou in de plaats moeten komen van andere wedstrijden. Terwijl in het voorbije jaar de Belgen naast de Nations League toch ook nog vriendschappelijke matchen gespeeld hebben. Dat heeft dan te maken met een aantal dat afgesproken is in televisiecontracten. Daar veeleer situeert zich het probleem.


Die eindronde die er dan om de twee jaar ook nog bijkomt in juni, op een moment dat de voetballers anders rust zouden hebben, ook dat is er natuurlijk te veel aan. Maar het idee om wedstrijden met inzet te spelen in plaats van oefenwedstrijden, daar kun je niet echt tegen zijn.


Ik las in de krant dat zelfs Argentinië, Brazilië en nog een paar andere Zuid-Amerikaanse landen toegevoegd zouden worden. Dat zou de aantrekkingskracht nog groter kunnen maken.

Peter Vandenbempt

Lees ook: