Ga naar de inhoud

Maak kennis met de eerste vrouwelijke assistent bij de Belgian Lions: wie is Gaëlle Bouzin?

 vr 10 juni 2022 15:16
Bouzin
Gaëlle Bouzin is assistent-coach bij Oostende én de Belgian Lions.

Ze was al de eerste vrouwelijke (assistent-)coach die een wedstrijd in de Champions League wist te winnen, met BC Oostende. Sinds kort is ze ook de eerste vrouwelijke assistent ooit bij de Belgian Lions, de mannelijke nationale basketbalploeg. Sporza trok erop uit met de vraag: wie is Gaëlle Bouzin?

Gaëlle Bouzin werkt nu al vijf jaar bij basketbalploeg Oostende. De eerste twee jaar stoomde ze jonge talenten klaar voor het development team van het eerste team.

 

“Als assistent-coach verzorg ik samen met hoofdcoach Dario Gjergja de training", vertelt Bouzin. "Mijn taak bestaat er ook uit om het videomateriaal van de gespeelde wedstrijden te analyseren en de individuele training met de spelers op mij te nemen. Het complete pakket dus.”

Hoe is de samenwerking met hoofdcoach Gjergja?

Dario Gjergja staat bekend als een bijzonder veeleisende coach. Hoe verloopt de samenwerking met hem? “We zitten op dezelfde lijn, want we willen steeds het beste van onszelf naar de ploeg overbrengen”, vertelt Bouzin.

 

“Ik probeer zoveel mogelijk te stelen met mijn ogen. Vragen stellen waar nodig om zo dagelijks te evolueren tot een betere coach.”

 

De manier waarmee Bouzin het vertrouwen van de spelers weet te winnen is iets anders dan een mannelijke coach. “Als de spelers zien dat je hard werkt en weten waarover je praat, dan aanvaarden ze je.”

 

Telkens vol passie en vuur zet de gedreven hoofdcoach Dario Gjergja de lijnen uit vanaf de zijlijn. Binnen en buiten de lijnen is hij zeer emotioneel.  

 

“Ik ben wel een beetje hetzelfde”, geeft Bouzin toe. “Ook daarom dat het zo vlot werkt tussen ons. We hebben dan ook geen enkel conflict gehad in het verleden.”

Eerste vrouwelijke coach in het mannenbasket die een Champions League wist te winnen

21 december 2021 werd een historische dag voor Bouzin. Ze werd de eerste vrouwelijke coach die een Champion League wedstrijd wist te winnen, tegen Straatsburg.

 

“Het was een onvergetelijk moment, dat me steeds zal bijblijven”, vertelt Bouzin.

 

Eerder die avond werd de veel gesticulerende hoofdcoach Dario Gjergja wegens een technische fout  naar de tribune gestuurd, waardoor assistent-coach Bouzin haar kans kreeg om als hoofdcoach op te treden.

 

“In eerste instantie was ik vooral bezig de tactische richtlijnen uit te zetten om de wedstrijd binnen te halen", vertelt ze. "Nadat we de zege hadden binnengehaald, kwam pas het besef."

Gerelateerd: