Ga naar de inhoud
UEFA Nations League
speeldag 1

UEFA Nations League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0

Jelle Van Damme wil zien wat de Duivelse jeugd waard is: "Gooi die jongens er maar in"

 wo 8 juni 2022 15:54
Wout Faes en Arthur Theate bij de Rode Duivels.
Volgens Van Damme wordt het tijd dat Faes en Theate naar de leerschool gaan op internationaal niveau.

Vier makkelijke treffers slikken in een blamerende nederlaag tegen Nederland. De defensie van de Rode Duivels heeft al leukere avonden gekend. De prestatie van Belgen in de Nations League deed vraagtekens rijzen over de achterhoede. Heeft onze verdediging haar houdbaarheidsdatum bereikt? "De mensen moeten gaan beseffen dat de ploeg alleen maar ouder wordt", oordeelt Jelle Van Damme.

"Als de toonaangevende spelers niet presteren, heb je een probleem", trapt Jelle Van Damme een open deur in. Nog een keer wordt de Belgische verdediging onder de loep genomen in de wedstrijd tegen Nederland.

 

Hoe komt het toch dat ervaren rotten als Alderweireld en Vertonghen zich zo laten ringeloren? "Nederland was veel gretiger, zo simpel is het. Dat zag je duidelijk in het spel. Nu wordt er geschoten op de verdediging, omdat ze te makkelijke goals slikken. Het zag er niet scherp uit. Een beetje gelaten, zelfs."

 

"Je kunt die jongens niets kwalijk nemen, want iedereen heeft recht op een mindere match", vindt de ex-Duivel met 31 caps. "Die dingen gebeuren. Het grootste probleem is dat mensen verwend werden door onze "gouden generatie". De mensen moeten gaan beseffen dat de ploeg alleen maar ouder wordt."

Toby Alderweireld (33) en Jan Vertonghen (35) hebben al heel wat kilometers op de teller.
Toby Alderweireld (33) en Jan Vertonghen (35) hebben al heel wat kilometers op de teller.

Wat opviel: de Belgische verdediging durfde niet uitstappen tegen de snellere Nederlanders. "Dat heeft te maken met ervaring en leeftijd", weet Van Damme. "Onze jongens hebben niet meer de snelheid van vijf jaar geleden."

 

"Ze spelen meer op positionering, wat perfect kan. Als je dan je positie verlaat en Depay wordt diep gestuurd, beseffen ze ook maar al te goed dat hij weg is. Dan ga je automatisch wijken om de ruimte tussen jezelf en de keeper zo klein mogelijk te maken."

Tijd voor evolutie in Duivelse defensie

Wordt het dan niet hoog tijd voor vers bloed in de verdedigende linie van de Belgen? "Ja, maar dat heeft tijd nodig. We spreken hier niet over maanden, maar over jaren. Jongens zoals Arthur Theate en Wout Faes staan totaal nog niet waar de oudere generatie staat."


 "Op zich is dat niet slecht. Ervaring doe je enkel op door wedstrijden te spelen. Gooi die jongens er maar in! Dat is de beste leerschool naar de toekomst toe. Uiteraard gaan ze leergeld betalen, maar dat is een proces waar we nu voor staan. Nederland heeft die periode ook gehad en staan er nu met een sterke ploeg, dus het komt wel op termijn."

De ervaren spelers zullen tegen Polen veel scherper voor de dag komen, dat zijn ze aan zichzelf verplicht.

Jelle Van Damme

"Ik vind dat er een visie moet zijn voor de lange termijn", doet Van Damme zijn zegje over de tactische aanpak van Martinez. "Het is niet het moment om van formatie te veranderen. Als je de jonge mannen een kans geeft, is het resultaat even ondergeschikt."

 

"Al ben ik er ook van overtuigd dat de ervaren spelers tegen Polen veel scherper voor de dag gaan komen. Dat zijn ze aan zichzelf verplicht."

 

Volgens Jelle Van Damme komt de evolutie te laat, toch panikeert hij zeker niet met het oog op het WK in Qatar: "We hebben nog altijd een goede ploeg. Hou er ook rekening mee dat er een groot verschil is tussen een wedstrijd in de Nations League eind juni en een WK. We moeten nog steeds naar daar trekken met enorm veel ambitie."

Gerelateerd: