Ga naar de inhoud

FBI eerder op de hoogte van misbruik: Simone Biles en co eisen meer dan 1 miljard dollar

 wo 8 juni 2022 14:58
Ongeveer 90 (ex)-gymnasten eisen meer dan 1 miljard van de FBI.

Ongeveer 90 olympische gymnasten, onder wie Simone Biles, eisen meer dan 1 miljard dollar van de FBI. Volgens de advocaten van de turners wist de veiligheidsdienst al eerder van het misbruik van trainer Larry Nassar, maar grepen ze niet tijdig in.

In 2015 werden FBI-agenten op de hoogte gesteld van een reeks beschuldigingen aan het adres van de ploegarts van het Amerikaanse gymteam Larry Nassar. De dienst deed toen niets, waardoor de inmiddels veroordeelde misbruiker nog meer dan een jaar zijn praktijken kon voortzetten bij jonge vrouwen en meisjes.

 

Pas in 2016 werd er een officieel onderzoek geopend naar de man. Daaruit bleek dat Nassar meer dan 100 gymnasten had misbruikt, onder wie wereld- en olympische kampioenen McKayla Maroney en Simone Biles. 


Nassar werd veroordeeld tot een celstraf van 40 tot 125 jaar.


"Als de FBI simpelweg zijn job had gedaan, dan hadden ze Nassar kunnen stoppen voordat hij nog honderden meisjes misbruikte, onder wie mezelf", vertelt ex-gymnaste Samantha Roy.


De FBI heeft nog niet gereageerd op de beslissing van Biles en co, maar verwijzen naar de boodschap van de directeur van de FBI Christopher Wray eind 2021.


"Ik vind het verschrikkelijk dat er mensen waren binnen de FBI die de kans hadden om dit monster te stoppen in 2015, en daar niet in zijn geslaagd. Dat is onvergeeflijk", vertelde Wray toen.

Gerelateerd: