Ga naar de inhoud

Belgisch acrogym-duo wil nog één keer samen schitteren op World Games

 ma 30 mei 2022 16:16

In de topsporthal in Gent vond vorige week het Groot BK Gymnastiek & Rope Skipping plaats. Bij de blikvangers was het duo Bram Röttger (23) en Helena Heijens (16), de wereldkampioenen in acrogym. Samen willen ze nog één keer schitteren, op de World Games in juli, want daarna scheiden hun wegen. Een reden te meer voor Sportweekend om hen een bezoek te brengen.

Bram Röttger kwam speciaal voor Helena Heijens terug uit turnpensioen. Hij stopte in 2018 nadat hij op het WK de bronzen medaille gehaald had samen met zijn toenmalige turnpartner Marte Snoeck. Maar omdat Heijens haar vaste partner verloor aan blessures, keerde Röttger tegen alle verwachtingen in terug op de mat.

 

"Ik had op voorhand niet durven te dromen dat ik terug zou keren, gelukkig was er met Helena meteen een klik op training", vertelt Röttger over zijn onverwachte comeback.  

 

"In het begin was het moeilijk omdat je niet weet of het zal klikken. Vertrouwen hebben in elkaar is in onze sport heel belangrijk, want zonder vertrouwen durf je minder, maar al snel kwam het goed", legt Heijens uit. 

Meteen succescombinatie: 4 WK-titels

En of de klik er was...  De twee turners ontpopten zich direct tot een veel winnende succescombinatie: op hun eerste WK samen, in Bakoe in maart van dit jaar, kaapten ze al meteen vier titels weg: drie bij de gemengde paren en één met team Belgium.

 

"Een mix van emoties: stress omdat we nog nooit samen op een wedstrijd hadden gestaan, maar ook euforie omdat het voor mij heel lang geleden was dat ik opnieuw op een WK kon staan", blikt Röttger terug.

Het duo op het WK in Bakoe waar het vier titels won.

Laatste toernooi samen

Het volgende doel is duidelijk: de World Games van 7 juli tot 17 juli in Birmingham, in de Verenigde Staten, het belangrijkste sportevenement voor niet-olympische sporten. "Het is de grootste wedstrijd in onze sport, onze Olympische Spelen, dus het wordt een heel groot moment voor ons", klinkt het. 

 

Naast het gemengde duo Röttger-Heijens zakt er ook nog een mannen- en een vrouwenteam af naar Birmingham. Allemaal koesteren ze medaillekansen. België behoort tot de wereldtop in de acrogym.

 

Na de World Games valt de succesformule definitief uit elkaar. Röttger gaat voltijds aan de slag als landmeter. Het 16-jarig talent Heijens moet dan opnieuw op zoek naar een nieuwe partner om haar acrogym-toekomst te redden.

Bekijk de reportage van Sportweekend over het duo Röttger-Heijens: