Dirk Gerlo volgt Roland Garros op de voet en belicht elke dag een thema voor of achter de schermen. Vandaag heeft hij het over Amélie Mauresmo. De beste Franse tennisster ooit is nu toernooidirectrice, maar dat gaat niet van een leien dakje.
Straks om 15 uur krijgen we op Roland Garros de finale bij de vrouwen. Iga Swiatek werd verwacht en is ook op de afspraak, in tegenstelling tot al haar collega’s uit de top 10.
Gelukkig stootte de nog altijd maar 18-jarige Coco Gauff op indrukwekkende manier, zonder setverlies, door naar de titelmatch. Gauff maakt zowel op als naast de baan indruk. In één van de vorige bijdragen had ik het al over haar sociale engagement. Gisteren, na de overwinning tegen Trevisan, was haar boodschap op de camera erg duidelijk. "Peace. End gun violence."
Tijdens de podiumceremonie na afloop zullen Iga Swiatek en Coco Gauff geflankeerd worden door onder anderen Amélie Mauresmo, de nieuwe toernooidirectrice.
Voor wie Mauresmo niet vers in het geheugen heeft zitten: ze is de beste Franse tennisspeelster ooit. Eerste plaats op de wereldranglijst, in 2004 vice-olympisch kampioene. Geklopt door Justine Henin in de finale. Wint twee jaar later de Australian Open en Wimbledon, waarbij ze telkens Henin verslaat.
Na haar carrière als speelster wordt ze coach van het Franse Fed Cupteam en daarna van Andy Murray. Begin dit jaar volgde ze Guy Forget op als toernooidirecteur van Roland Garros.
En die eerste editie na corona zal wel nog even aan haar ribben blijven kleven.
Mauresmo kan namelijk niet terugblikken op een vlekkeloos verlopen organisatie
en zal vooral moeten sleutelen aan de avondmatchen.
Die werden vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Dat verliep toen al moeilijk vanwege corona en de verplichte avondklok. Mauresmo zit met een erfenis waar ze niet goed weet mee om te gaan.
Relletje met Swiatek
Zo beginnen die avondmatchen, op vraag van het rijke Amazon en Prime Video, pas om 21 uur. Amazon wil exclusiviteit en ook maar één match (in Melbourne en New York zijn er dat twee). Die moet dan ook lang genoeg duren.
Het gevolg: van de tien gespeelde avondmatchen waren er 9 bij de mannen en 1 bij de vrouwen. Dat wordt dus sleutelen.
Mauresmo zei op een persconferentie dat ze het heel moeilijk vond om geschikte matchen te vinden uit de vrouwentabel en dat het mannentennis op dit moment aantrekkelijker is dan het tennis bij de vrouwen. Ze heeft eigenlijk gelijk.
De concurrentie is daar natuurlijk veel groter. Alle top 10-spelers waren nog van de partij in de tweede week. Mauresmo werd niet geholpen door het afscheid van Barty en door de snelle uitschakeling van speelsters zoals Krejcikova, Halep, Muguruza, Sakkari en Jabeur. Toch zal ze moeten leren om net iets diplomatischer te zijn.
De woorden van Mauresmo schoten namelijk in het verkeerde keelgat bij ’s werelds nummer 1 Swiatek. Ze heeft natuurlijk gelijk als ze zegt dat ook zij een plaats verdient in prime time. Mauresmo verontschuldigde zich al bij Swiatek voor haar uitspraak.
Grote geld van Amazon
En dan was er nog het duel Djokovic-Nadal. Daar koos Mauresmo puur voor het geld van Amazon door de wedstrijd niet in de dagsessie, maar in de avondsessie te plaatsen.
Wetende dat alleen abonnees van Prime Video de match konden zien (was uiteindelijk eenmalig ook voor niet abonnees beschikbaar op internet) ging ze voorbij aan de jarenlange band die Roland Garros had opgebouwd met France Télévision en het Franse tennispubliek.
Deze match ontzeggen aan honderdduizenden fans was dan wel puur zakelijk te begrijpen, het signaal naar de tennisfan daarentegen was helemaal fout.
Dat er door het late aanvangsuur - de match eindigde om 1.15 uur - geen openbaar vervoer meer voorzien was door geen afspraken met de stad, mag de organisatie zich ook aanrekenen.
Werkpunten dus voor volgend jaar. Heel moeilijk lijkt het me niet. 's Ochtends gewoon vroeger beginnen op "Le court Philippe Chatrier" en ook ’s avonds een vroeger startuur, met dan wel een vrouwen- en een mannenmatch.
Dirk Gerlo