Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Finaliste Coco Gauff brengt vredesboodschap: "Peace End Gun Violence"

 vr 3 juni 2022 12:18
" "
Coco Gauff schreef na haar halve finale een boodschap op een camera op het terrein.

Coco Gauff is gisteren in Parijs voor het eerst doorgestoten naar een grandslamfinale. Op de persconferentie achteraf ging het echter over meer dan het sportieve. De 18-jarige Amerikaanse vroeg dat de overheden de massaschietingen in haar thuisland aanpakken. Ze had er 4 à 5 jaar geleden een persoonlijke ervaring mee: "En sindsdien is er niks veranderd."

Gauff is net 18 en de jongste finaliste van een grandslamtoernooi in 18 jaar. Ze verloor in deze editie nog geen set en kijkt morgen de Poolse nummer 1 Iga Swiatek in de ogen, die verloor niet meer sinds februari.


Dat is haar sportieve uitdaging, maar haar gedachten zijn vooral ook bij de huidige situatie in haar land, waar de voorbije dagen de verhalen over massaschietpartijen de wereld rondgingen.

Na afloop van haar halve finale tegen de Italiaanse Martina Trevisan liet Gauff een veelzeggende boodschap achter op een camerascherm: "Peace End Gun Violence", gevolgd door een hartje. Ze kreeg er heel wat vragen over op de persconferentie.

"Voor mij komt dit heel dichtbij. Toen ik 14 of 13 jaar was, waren enkele vrienden van mij betrokken bij de "Parkland shooting". Ik herinner me dat ik dat hele gebeuren toen redelijk uit de eerste hand kon bekijken, gelukkig konden mijn vrienden eraan ontkomen."

"Ik vind het gewoon gek, dat zoveel jaren later nog niets echt veranderd is. Ik schreef de boodschap zodat de mensen thuis en over heel de wereld ze konden zien."

"Ik hoop dat ze doordringt in de hoofden van de beslissingnemers en dingen helpt te veranderen."

Ik ga me niet druk maken over een tenniswedstrijd.

"Ik ben 18 nu en heb het recht om te stemmen. Ik wil die stem gebruiken"

Had ze hier speciaal over nagedacht? "Neen, toen ik naar die camera wandelde, had ik nog geen idee wat ik zou schrijven. Het voelde op dat moment gewoon het juiste om te schrijven."

"Ik stond vanochtend op en zag dat er weer een schietpartij was geweest.. Dat is niet normaal. Ik weet dat er nu meer aandacht voor is, maar dit issue zit al langer in mijn hoofd."

"Ik denk dat het nodig is dat er bepaalde hervormingen komen. Ik ben 18 geworden, ik heb het recht om te stemmen en ik wil die stem gebruiken."

Toen ze op het terrein vragen kreeg over de druk voor de finale, kon ze dat meteen relativeren: "In mijn hoofd doet dat er niet echt toe. Het is een grandslamfinale, maar er gebeurt zoveel in de wereld op dit moment, vooral in de Verenigde Staten. Ik ga me niet druk maken over een tenniswedstrijd."

Gerelateerd: