Een week na kurkincident: "Blijvende schade aan oog van Girmay lijkt uitgesloten"

 di 24 mei 2022 18:49

Het is exact een week geleden dat Biniam Girmay een historische zege boekte in de Giro, maar ook de kurk van een proseccofles in zijn linkeroog kreeg. Fietsen op professioneel niveau was daarna tijdelijk onmogelijk. Zeven dagen later is de dokter van Intermarché - Wanty -Gobert gelukkig gerustgesteld over de toekomst.

Na een indrukwekkende sprintzege tegen Mathieu van der Poel in etappe 10 van de Ronde van Italië, liet Biniam Girmay zich na de rit alsnog verschalken: door een kurk tijdens de podiumceremonie. 

 

Een week na het pijnlijke incident ging hij in België op controle en ziet het oog van Girmay er veel beter uit. "Het oog heeft zo goed als geen bloed meer in de voorkamer", vertelt ploegdokter Piet Daneels, die zelf nog in Italië is.

 

"In het begin heerste er ongerustheid, maar schade op lange termijn lijkt ondertussen zo goed als uitgesloten." 

 

Girmay fietste sinds het incident zeven dagen niet meer. Dokter Daneels verwacht dat Girmay deze week nog opnieuw op de fiets kan zitten. "De fietsloze periode zal normaal tien dagen zijn, dan zal hij de trainingen kunnen hervatten."

 

Over het programma kan dokter Daneels zich niet uitspreken. "De Tour stond niet op zijn programma, dus ik denk niet dat hij die zal rijden. Maar daar ga ik niet over. Hij zal nu eerst naar zijn thuisland terugkeren."