UEFA-trainingsexpert Werner Helsen over vrouwelijke WK-refs: "Meer dan terecht"

 vr 20 mei 2022 08:35
Stéphanie Frappart mocht al meerdere Champions Leauge-matchen leiden.
De Française Stéphanie Frappart mocht al meerdere Champions Leauge-matchen leiden.

Drie vrouwelijke hoofdscheidsrechters, zes vrouwelijke refs in totaal op het WK voetbal 2022. Het resultaat van jarenlange professionalisering en begeleiding. Werner Helsen, trainingsexpert bij de UEFA, bouwde mee aan het project en vindt de keuze voor de vrouwen "meer dan terecht". Om Belgische scheidsrechters te zien fluiten op een groot toernooi, zullen we "geduld moeten oefenen", aldus Helsen.

Zes vrouwelijke scheidsrechters maken hun opwachting op het WK voetbal in Qatar. Een primeur, maar geen verrassing voor Werner Helsen, trainingsexpert bij de UEFA. "De UEFA heeft in 2019 de kansen geboden aan beloftevolle vrouwelijke scheidsrechters om dezelfde testen te lopen als de mannen."


De Europese voetbalbond ondersteunt de ontwikkeling van de vrouwelijke scheidsrechters. "Meer dan terecht", vindt Helsen. "De afstand tussen mannelijke en vrouwelijke fysieke prestaties wordt kleiner. Vrouwen die goed begeleid worden, goed trainen en de toegang krijgen tot de nieuwste technologie, kunnen uiteraard even goed doen als mannen."


Die bewering kan de professor bewegingscontrole aan de KU Leuven ook staven met cijfers. "In de Supercup heb ik de resultaten van Stéphanie Frappart bekeken en zij had de hoogste scores qua afgelegde kilometers van de afgelopen Champions League-seizoenen. Dat spreekt voor zich."

Als ik de trends zie bij de Red Flames en het Belgische vrouwenvoetbal, denk ik wel dat we die kunnen doortrekken naar de vrouwelijke scheidsrechters.

Werner Helsen

Volgens Helsen is ook het niveauverschil tussen mannelijke en vrouwelijke refs de afgelopen jaren enorm geslonken. "Ik heb er alle vertrouwen in dat zij hun mannetje gaan staan. Uiteraard is er nog altijd een fundamenteel verschil tussen vrouwen en mannen, vooral wat kracht betreft."


De groeimogelijkheden zijn dan ook enorm. "Op zich zijn de carrièremogelijkheden groter voor vrouwen dan voor mannen, omdat er minder competitie is. Het komt erop aan om die kansen te grijpen. Als ik de trends zie bij de Red Flames en het Belgische vrouwenvoetbal, denk ik wel dat die zich kunnen doortrekken voor de vrouwelijke scheidsrechters."


Zetten vrouwelijke scheidsrechters binnenkort de stap naar de Jupiler Pro League? "Op zich zou het zeker kunnen. Maar ik denk dat de spoeling daar nogal dun is. Dus dat is nog niet onmiddellijk voor morgen", blijft de expert van UEFA realistisch.

Lawrence Visser aan de slag in de Champions League.
Lawrence Visser aan de slag in de Champions League.

Waar blijven Belgische refs op topniveau?

Wat ook opviel, naast de vrouwelijke aanwezigheid bij de refs, was de afwezigheid van Belgische scheidsrechters. Hoe komt het toch dat ons land geen nieuwe Franck De Bleeckere, die als laatste floot op het WK 2010, heeft? "Daar komt heel wat bij kijken", weet Helsen.

 

"Het traject om van scheidsrechter te ontplooien tot een elitescheidsrechter, daar gaan heel wat jaren over. In totaal denk ik dat het minstens 12 jaar in beslag neemt. Dus er zal nog wat geduld moeten geoefend worden, vooraleer we weer een Belg zien fluiten op een groot toernooi."


"Daarvoor hebben we niet alleen de scheidsrechters nodig, maar ook de technische staf om ze te begeleiden. Zoals je weet, is dat nu in handen van buitenlanders."


Volgens Helsen is er dan ook maar één oplossing. "Er moet gewerkt worden aan de opleiding en omkadering, zodat ze de kansen krijgen om eerst jeugdtoernooien te arbitreren en zo door te stromen."

Gerelateerd: