Spring naar de inhoud

Deel je idee en werk mee aan een LGBTQIA+-vriendelijker sportklimaat

Deel je idee en werk mee aan een LGBTQIA+-vriendelijker sportklimaat
 di 17 mei 2022 12:54

De campagne 'Mijn hart klopt voor de sport' wil de sport voorgoed inclusiever en toleranter maken. Ook al staan veel sporters en sportclubs met een open blik in het leven, toch voelen LGBTQIA+-sporters zich vaak niet welkom. Sport Vlaanderen biedt een platform aan waar iedereen terecht kan met vragen, ideeën en goede praktijken.

Wil je van jouw sportclub een LGBTQIA+-vriendelijke vereniging maken? Heb je bepaalde situaties meegemaakt waarmee je geen raad wist? Heb je een topidee om meer gelijkheid in de sportwereld te brengen? Deel je idee op het webplatform van Sport Vlaanderen en werk zo mee aan een mooiere sportwereld. 

Drie fases

  1. Tot 31 mei kan je vragen stellen aan tal van experten en antwoorden formuleren op de vragen van anderen. Je vindt er ook links naar bestaande info over het thema.

  2. Je kan alle getuigenissen, ideeën en tips over rond inclusie in de sport online raadplegen. Met welke moet de sportwereld écht aan de slag voor een LGBTQIA+-vriendelijk sportklimaat? Deel je eigen idee, reageer en breng je stem uit. Dit kan tot 30 juni. 

  3. In juli worden alle input en stemmen geanalyseerd. Sport Vlaanderen en partners bekijken samen met de LGTBQIA+-community welke ideeën ze zullen uitwerken tot concrete acties.

Tips om nu al mee aan de slag te gaan

Je hoeft niet te wachten op nieuwe initiatieven om homo- of transfobie uit je sportclub te weren. Met deze tips van het Centrum Ethiek in de Sport kan je nu al werken aan een tolerantere sportomgeving.

 

Als bestuurder:

  • Maak duidelijke regels en afspraken: holebifobie, transfobie, seksisme of andere vormen van discriminatie kunnen niet bij ons.
  • Communiceer duidelijk over het beleid en de acties van de club. Zorg ervoor dat iedereen achter de acties staat door te luisteren naar feedback van spelers, trainer, ouders en supporters, en de acties aan te passen aan hun commentaar.
  • Zijn er incidenten? Grijp snel en kordaat in. Zo begrijpt elke betrokkene waar de rode lijn is.
  • Zorg voor ondersteuning als iemand in de club slachtoffer wordt van pesterijen.

 

Als trainer:

  • Zorg voor een sfeer waar iedereen zich goed voelt, in of uit de kast.
  • Reageer op elke vorm van ongewenst gedrag, hoe klein ook.
  • Sanctioneer wie ongewenst gedrag blijft vertonen.
  • Geef het goede voorbeeld. Maak bijvoorbeeld geen flauwe grappen over seksualiteit en lach niet mee als sporters ze maken.

 

Als supporter:

  • Reageer op elke vorm van ongewenst gedrag, hoe klein ook.
  • Geef zelf het goede voorbeeld.
  • Meld incidenten bij het clubbestuur.
 
Zit je als sporter zelf met vragen?
Op de website van Sport Vlaanderen vind je een overzicht van organisaties die werken rond het LGBTQIA+-thema.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerelateerd: