Ga naar de inhoud

Joseba Beloki over Egan Bernal: "Of hij zijn topniveau weer zal halen? Dat wordt lastig"

 vr 29 april 2022 15:06

Joseba Beloki zag ooit zijn carrière min of meer eindigen na een vreselijke crash in de Tour. De voormalige Spaanse ronderenner weet dan ook dat het voor Egan Bernal niet makkelijk wordt om straks weer mee te doen voor de hoofdprijzen. "Hij zou in Europa moeten revalideren, dat zou zijn herstel bevorderen."

Sporza kon Joseba Beloki te pakken krijgen aan de vooravond van de Mallorca 312, een Gran Fondo die heel wat (Spaanse) wielercoryfeeën naar het eiland lokt.

 

Beloki sprak onder meer over de wonderbaarlijke revalidatie van Egan Bernal. Zelf maakte de Spanjaard ook een akelige val mee, in de Tour van 2003. Voor die periode haalde hij 3 keer het eindpodium van de Tour, erna kwam zijn carrière nooit meer uit het slop.

 

"Ik ben blij dat Bernal zo snel al weer in competitie zal kunnen komen, maar het verbaast me ook", zegt Beloki. "Ik ben bevriend met enkele mensen in de technische staf van Ineos en zijn blessures zijn echt heel ernstig."

 

"Het wordt niet gemakkelijk om terug te keren, maar Egan heeft het nodig om omringd te zijn door andere renners. Anders voelt het wielrennen zo ver weg."

 

"Wat ik nu zeg, zullen ze in Colombia niet graag horen, maar ik vind dat Egan moet herstellen in Europa. Niet omdat dat in Colombia niet zou lukken, maar omdat hier momenteel zoveel wedstrijden gereden worden. Het zal hem hier motiveren om in de buurt te zijn van zijn ploeggenoten."

 

"Hij zou bijvoorbeeld zich in Catalonië of Andorra kunnen vestigen, zodat hij dicht bij zijn team zit. Dat zou zijn herstel bevorderen."

Egan heeft het nodig om omringd te zijn door andere renners tijdens zijn herstel. Anders voelt het wielrennen zo ver weg.

Joseba Beloki

"Zo'n rugblessure blijft vervelend"

Met zijn eigen voorgeschiedenis in het achterhoofd twijfelt Joseba Beloki eraan of Egan Bernal ooit nog zijn oude topniveau zal halen. "Het wordt echt heel lastig."

 

"We hebben hem de Tour zien winnen, maar daarna kreeg hij problemen met zijn rug. Hij kon daarna nog wel de Giro winnen, maar zo'n rugblessure blijft vervelend."

 

"Ik hoop voor hem dat hij er weer helemaal zal staan, want hij is een geweldige renner. Ik plaats hem in de groep van renners die net iets extra kunnen, zoals ook Pogacar en Roglic."

 

"Hij kan een heel hoog niveau halen, alleen heeft hij dat lange tijd niet kunnen laten zien door die blessures. Het zal dus lastig worden."

Gerelateerd:

RETRO: Joseba Beloki valt zwaar in de Tour van 2003