Spring naar de inhoud

Welke impact had de verplichte break op Wout van Aert? "Achterstand van 3 tot 5% bij piekprestaties"

Welke impact had de verplichte break op Wout van Aert? "Achterstand van 3 tot 5% bij piekprestaties"
 do 14 april 2022 15:05
Van Aert
Hoeveel heeft Wout van Aert van zijn topvorm ingeboet de voorbije weken?

De kogel is door de kerk: Wout van Aert rijdt zondag Parijs-Roubaix. Maar wat mogen we nog van hem verwachten, nu hij door corona enkele weken niet optimaal kon trainen? Jan Boone, inspanningsfysioloog en professor aan de Universiteit Gent, schat het in.

Bijna 3 weken geleden kreeg Wout van Aert, kort na Gent-Wevelgem, te horen dat hij vanwege corona een streep mocht trekken door de Ronde van Vlaanderen. Na amper een week mocht Van Aert van de dokters van Jumbo-Visma weer beginnen met (voorzichtig) te trainen. Maar wat is nu de impact van die periode op zijn vormpeil?

 

"Ik denk dat de impact van die ene week zonder training vrij beperkt zal zijn", vertelt Jan Boone. "Van Aert zal waarschijnlijk de intentie hebben gehad om een piekprestatie te leveren tijdens Parijs-Roubaix, dan moet hij 6 dagen voordien taperen."

 

Taperen is de trainingsarbeid verlagen door minder lang en zwaar te trainen, waarbij de focus dus vooral op recuperatie ligt.

 

"De week voordien wordt er met een overload aan trainingen gewerkt. Concreet wordt er in die periode heel zwaar getraind."

 

"Zijn voorbereiding is dus niet optimaal verlopen, omdat hij in de week dat hij overload moest leveren een coronabesmetting opliep en dus niet getraind heeft."

 

Met een korte stage in Calpe hoopte Van Aert die achterstand weer recht te breien. "In Spanje heeft hij vooral moeten testen wat hij aankan. In die zin is zijn voorbereiding niet optimaal verlopen. Hij zal in zijn piekprestaties een achterstand hebben van 3 tot 5%", schat Boone.

Hij zal in zijn piekprestaties een achterstand hebben van 3 tot 5%

Inspanningsfysioloog Jan Boone

"Ik zie hem toch nog sterk voor de dag komen"

3 tot 5% lijkt misschien niet veel, maar nu het tegenwoordig om marginal gains draait in het wielrennen mogen we dat misschien toch niet onderschatten.

 

“Ik denk dat het afhankelijk is van het koersverloop", zegt Jan  Boone. "Rekening houdend met zijn brede basis, kan hij zijn piekconditie langer aanhouden."

 

"Het is wel een atypische voorbereiding geweest, maar persoonlijk denk ik dat het prestatieverlies redelijk goed zal meevallen. Ik zie hem nog altijd vrij sterk voor de dag komen."

 

"Een Wout van Aert op 95% is nog steeds een zeer goede renner. Die zou nog altijd moeten kunnen meespelen in Parijs-Roubaix."

Boone
Jan Boone (links) is inspanningsfysioloog aan de Universiteit Gent.

Gerelateerd: