Ga naar de inhoud

Doorbreekt Luca Brecel eindelijk zijn WK-vloek? "Hij is een outsider voor de wereldtitel"

 za 16 april 2022 15:16

Vanavond zet Luca Brecel zich aan de snookertafel op het WK in The Crucible in Sheffield. Onze landgenoot begint met zijn beste adelbrieven ooit. Wint hij voor het eerste een wedstrijd op het WK? "De 1e ronde overleven is voor Brecel een must", blikt snookercommentator Rudy Bauwens vooruit.

Met vertrouwen naar ronde 1: "Winst is een must"

Luca Brecel heeft er een topjaar opzitten. De Belgische snookerbelofte wist afgelopen seizoen de wisselvalligheid van zich af te schudden, won opnieuw een rankingtitel en trekt nu als 11e van de wereld naar het WK. "Ik heb er meer vertrouwen dan ooit in", blikt commentator Rudy Bauwens vooruit.

 

"Met het onstuimige spel dat Brecel jarenlang gespeeld heeft, kon hij nooit wereldkampioen worden. Daar is hij dit jaar zelf ook achter gekomen. Hij heeft nu de balans in zijn spel gevonden en haalt een constant niveau. Als hij het niveau haalt dat hij eind 2021 haalde, dan kan hij gewoon wereldkampioen worden."


Brecel opent woensdag zijn WK tegen de Thai Noppon Saengkham, de nummer 38 van de wereld. "Wellicht de best mogelijke loting in de eerste ronde", weet Bauwens.

 

"De laatste drie keer dat ze tegen elkaar speelden, won Brecel overtuigend. Als ze beiden op hun niveau spelen, mag dat voor Brecel geen probleem vormen. De 1e ronde overleven is een must, een nederlaag zou een mislukking zijn."

Met Noppon Saengkham heeft Brecel wellicht de best mogelijke loting. Een nederlaag zou een mislukking zijn.

Snookercommentator Rudy Bauwens

Als Brecel daarin slaagt, volgt mogelijk een duel met viervoudig wereldkampioen John Higgins. "Dat wordt een dubbeltje op zijn kant, al heeft Brecel het morele voordeel dat hij hem dit seizoen al verdiend heeft kunnen kloppen in de finale van de Scottish Open. Higgins moet overigens ook eerst nog voorbij Thepchaiya raken, en die kan op een goeie dag iedereen aan."


"Als Brecel voorbij Higgins/Thepchaiya raakt, dan volgt wellicht Robertson in de kwartfinales en dan moet hij het maar eens bewijzen. In The Crucible zijn er geen gemakkelijke wedstrijden, maar als je wereldkampioen wil worden moet je zulke kleppers kunnen kloppen."

"Als Brecel het niveau van eind 2021 haalt, dan kan hij wereldkampioen worden", denkt Bauwens.

De WK-vloek van Brecel: 4 deelnames, 0 zeges

Luca Brecel en het WK snooker, het is tot op de dag van vandaag nog geen succesvolle combinatie geweest. 

 

De belangrijkste opdracht voor Brecel in Sheffield wordt dan ook het doorbreken van zijn WK-vloek, die hem sinds zijn eerste deelname op 17-jarige leeftijd in 2012 achtervolgt. Onze landgenoot haalde al vier keer de hoofdtabel, maar kon nog nooit een wedstrijd winnen. 

 

"Bij zijn eerste beurt verloor hij duidelijk van Maguire, toen was hij er gewoon nog niet klaar voor", blikt Bauwens terug. "Bij zijn tweede beurt in 2017 verloor hij met 10-9 van Marco Fu, terwijl hij die wedstrijd altijd had moeten winnen."

 

"Een jaar later was hij niet sterk genoeg tegen Walden, maar in 2019 liet hij het opnieuw liggen in een thriller tegen Wilson. Maar laat het duidelijk zijn: Brecel is nu veel meer klaar om te presteren dan in die voorbije jaren, al is dat nog geen garantie op succes."

Brecel gaat bij zijn vijfde deelname op zoek naar zijn eerste zege in The Crucible.