Ga naar de inhoud

Ronnie O'Sullivan doet het! Hij beent Stephen Hendry bij met 7 wereldtitels

Ronnie O'Sullivan zet Judd Trump.opzij in de finale.

Ronnie O'Sullivan (46) heeft zijn naam nog wat vetter in de geschiedenisboeken van de snookersport laten noteren. De eigenzinnige Engelsman mag zich voor de 7e keer winnaar noemen van het wereldkampioenschap. Daarmee doet hij even goed als Stephen Hendry, de nummer 1 in de jaren 90. In de finale klopte O'Sullivan zijn landgenoot Judd Trump met 18 frames tegen 13.

Snookergeschiedenis voor The Rocket

Met Ronnie O'Sullivan en Judd Trump had het publiek in The Crucible zijn droomfinale gekregen. De twee meest attractieve spelers van het circuit mochten onderling bikkelen om de wereldtitel: O'Sullivan ging voor zijn 7e - een evenaring van het record van Stephen Hendry, Trump voor zijn 2e.


Die kans op een stukje snookergeschiedenis leek O'Sullivan zondag tijdens de openingsdag van de finale te inspireren. Zelfs een incidentje met de Belgische scheidsrechter kon The Rocket niet verstoren, waardoor hij met een ruime 12-5-voorsprong dag twee kon ingaan. Het pleit leek al beslecht.


Maar met de rug tegen de muur komt het genie van de wereldtoppers vaak bovendrijven. Zo bewees Trump, die maandag aan een schijnbaar onmogelijke inhaalrace begon. Met hoogstaand snooker knabbelde hij beetje bij beetje aan zijn achterstand, die hij kon reduceren tot slechts drie frames: 14-11.


De laatste avondsessie moest de beslissing brengen en daarin maakte O'Sullivan de beste start. Trump kon foutjes door de druk niet vermijden, The Rocket zag het graag gebeuren. Met twee frames op een rij schudde hij de laatste twijfels van zich af: 16-12.


Trump moest hopen op een mirakel, maar dat kwam er niet. Bij 17-13 maakte een geëmotioneerde O'Sullivan het met een break van 85 finaal af. Het fenomeen pakt zo zijn 7e wereldtitel, een evenaring van het record van Stephen Hendry. 

 

 

Een emotionele O'Sullivan omhelsde Trump minutenlang na afloop:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WK snooker 2022

 1. 21 uur 58. 7e wereldtitel is een feit voor The Rocket. Met een nieuwe demonstratie in het laatste frame maakt O'Sullivan het helemaal af. Een nieuwe century-break, en een evenaring van Hendry's record, komt er net niet, na een misser op geel. Een evenaring van de 7 wereldtitels van Hendry is nu wel een feit. In tranen omhelst hij rivaal Trump. Een stukje snookergeschiedenis! .
 2. 21 uur 40. Trump verwent het publiek met century-break. Judd Trump staat op de rand van de afgrond, maar zoals zo vaak drijft het genie net dan boven bij de echte toppers. Met een century-break, zijn elfde van het toernooi, krijgt hij de handen op elkaar in The Crucible. Is het slechts een late stuiptrekking of bereidt Trump nog een verwoestend slotoffensief voor? .
 3. 21 uur 26. De pauze zit erop en de twee heren maken opnieuw in hun intrede. Tenzij Trump nog voor een mirakel zorgt, wordt het ook de laatste intrede in The Crucible dit jaar. .
 4. 21 uur 05. O'Sullivan heeft nog 1 frame nodig. O'Sullivan gaat de pauze in met een 17e framewinst in deze finale. The Rocket blijft zijn torenhoge niveau vasthouden en zet Trump, die het uit handen gaf na een misser op bruin, nu helemaal met de rug tegen de muur. Die laatste moet nu 6 frames op een rij winnen, zoniet, dan is O'Sullivan voor de 7e keer wereldkampioen. .
 5. 20 uur 54. Trump leeft nog. Met een knap frame laat Judd Trump weten dat hij nog niet uitgeteld is. Een slordige openingsfase werd door Trump al snel doorgespoeld met loepzuivere cueing en enkele heerlijke pots. Met een 64-break haalt hij het 28e frame binnen. Het begin van de wederopstanding? .
 6. 20 uur 37. O'Sullivan profiteert van foutenlast Trump. Het zien er alsmaar benarder uit voor Judd Trump. Na een afwachtend begin leken de ballen gunstig te liggen voor Trump, maar die gunstige positie gaf hij helemaal uit handen na een dure misser op zwart. O'Sullivan zag het graag gebeuren en snelde met een nieuwe 80-punten-break naar een 16-11-voorsprong. Kan het nog mislopen voor The Rocket? Hij heeft nog 2 frames nodig. .
 7. 20 uur 24. 15-11: O'Sullivan pakt eerste frame van de avond. Ronnie O'Sullivan staat weer een stapje dichter bij een 7e wereldtitel. The Rocket begon nochtans slecht aan frame 26, met een nonchalante misser op rood. Trump kon overnemen, maar een pot op roze kwam hem duur te staan, toen de witte bal in het pak verzeilde. O'Sullivan mocht opnieuw aanvallen en deed wat moest met enkele knappe pots. Een nieuwe century-break, waarmee hij het WK-record van Stephen Hendry zou evenaren, komt er vooralsnog niet. .
 8. 20 uur 08. Daar zijn de gladiatoren. Trump en O'Sullivan betreden onder luid applaus opnieuw de arena. De beslissende avondsessie kan beginnen. Maakt O'Sullivan het helemaal af voor zijn zevende wereldtitel of schudt Trump nog een straffe comeback uit zijn keu?  .
 9. 16 uur 51. Judd Trump komt terug van 5-12 tot 11-14. Dankzij een "lucky shot" kan Trump het frame makkelijk naar zich toe trekken. Met een centurybreak zet hij de tussenstand van 14-11 op het bord. O'Sullivan kon in deze sessie slechts 2 frames winnen en zal blij zijn dat hij even kan uitblazen. Vanavond wacht de definitieve ontknoping en weten we wie wereldkampioen wordt. Graag tot dan! .
 10. 16 uur 39. 14-10. Een dominant frame van O'Sullivan die terug weer wat meer ademruimte krijgt. Het laatste frame van deze sessie begint nu. Komt Trump tot op 3 frames van 'The Rocket'? .
 11. 16 uur 32. Trump begon de dag met een achterstand van 7 frames en hij heeft die al kunnen verminderen tot 3. De volgende twee frames worden cruciaal voor het verloop van de avondsessie. .
 12. 16 uur 28. 13-10. Het felbevochten 23e frame kantelt in het voordeel van Judd Trump. Hij komt zo terug tot op 3 frames van O'Sullivan, die nu toch onder grote druk komt te staan.  .