Ga naar de inhoud

Nederlandse basketbalploeg speelt return tegen Rusland niet: "Hadden vrijdag ook liever niet gespeeld"

 vr 25 februari 2022 14:55

De Nederlandse basketbalbond heeft een streep getrokken door de WK-kwalificatieinterland die de nationale ploeg deze zondag zou spelen tegen Rusland. "We houden rekening met de veiligheid en het welzijn van de spelers en het publiek en ons morele kompas", klinkt het. Opmerkelijk: gisteren werd er wel gewoon gespeeld door de Nederlanders in Rusland.

Gisteren, op de dag dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne in alle hevigheid losbarstte, speelde de Nederlandse nationale basketbalploeg een WK-interland in en tegen Rusland. Ze verloren dat duel met duidelijke cijfers, maar het sportieve verhaal was van ondergeschikt belang.

 

Na overleg tussen de Nederlandse basketbalbond, de internationale bond FIBA, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken werd beslist om ondanks de situatie in Rusland gewoon te spelen in Perm, op zo'n 2.000 kilometer van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

 

"Er is daar besloten om een wedstrijd te spelen die je eigenlijk niet wil spelen", klinkt het in een statement vandaag op de website van de bond. "De eerste vlucht naar huis was pas na de wedstrijd. We wilden de spelers en de staf niet in gevaar brengen. Op dat moment gaan er duivelse dilemma's door je hoofd."

 

"Dat is geen erkenning van acties van Rusland, dat is geen politiek statement, dat is zoeken naar een praktische en veilige oplossing voor een team dat al in Rusland is en veilig thuis wil komen", onderstreept de Nederlandse bond ook.

We zijn trots op hoe de ploeg hier mee is omgegaan. Niet alleen met de situatie, maar ook met de zeer agressieve en soms lelijke berichten op sociale media. 

Intussen zijn de spelers weer veilig thuis. "We zijn trots op hoe de ploeg hier mee is omgegaan. Niet alleen met de situatie, maar ook met de zeer agressieve en soms lelijke berichten op sociale media. We kregen de meest heftige verwensingen naar ons hoofd."

 

"Dat is moeilijk te begrijpen en maakt boos en verdrietig. Tegelijkertijd realiseer je je dat er een oorlog gaande is en er mensen sterven. De spelers en staf zijn hier diep door geraakt."

 

Zondag zou de return volgen in Nederland, maar die komt er niet. De FIBA heeft officieel nog niets beslist, maar de Nederlandse bond heeft de stekker er al eenzijdig uitgetrokken.

 

"Alle aspecten afwegend, waarbij het morele kompas, de veiligheid en het welzijn van spelers en staf en publiek voorop staan, kan het bestuur niet anders besluiten dan de wedstrijd op zondag in Almere niet door te laten gaan. Dit mede gezien de reacties in Nederland, de demonstraties en de maatschappelijke onrust."

Lees ook: