De sportieve gevolgen van het conflict: welke sporten worden opgeschort in Rusland en Oekraïne?

 vr 25 februari 2022 19:50
" "
Kok is een Nederlandse basketbalinternational van Spirou Charleroi. Hij is geblesseerd, maar Nederland speelt vanmiddag in Rusland.

De inval van Rusland in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de sportwereld. Niet alleen de Europese voetbalbond UEFA moet harde beslissingen nemen, ook in andere sporten zullen de komende dagen, weken en maanden knopen doorgehakt moeten worden.

Alle sportevenementen zijn gedurende een maand in Oekraïne opgeschort. Dat maakte het Oekraïense ministerie van Sport donderdag bekend nadat de noodtoestand in het land was afgekondigd. Russische troepen vielen eerder op de dag het land binnen.

 

De komende 30 dagen zal er geen enkele sportmanifestatie georganiseerd worden. Onder meer de nationale voetbal- en atletiekbonden gaven al aan al hun activiteiten op te schorten. De deelname van de nationale teams van Oekraïne aan internationale sportcompetities werd (nog) niet geannuleerd.

wielrennen

De UCI schrapt alle wielerwedstrijden die dit seizoen in Rusland en Wit-Rusland op de agenda staan. Dat maakte de Internationale Wielerunie bekend via een statement. 

 

“De sport en de wielersport hebben vaak de weg kunnen wijzen naar vrede en dialoog. Deze waarden moeten de Russische regering inspireren zodat zij de vijandelijkheden staakt en de dialoog hervat om een kans te geven op een vreedzame oplossing van deze militaire actie.”

 

De UCI laat weten dat haar gedachten uitgaan naar Oekraïne. “Als teken van solidariteit met de onschuldige burgers die geconfronteerd worden met dit vreselijke conflict, heeft de UCI de Oekraïense vlag gehesen voor haar hoofdkantoor."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

basketbal

In het basketbal was actie vereist. De Nederlandse nationale ploeg bij de mannen speelde donderdag om 16 uur haar kwalificatiematch in en tegen Rusland, in de stad Perm, op meer dan 2.000 kilometer van Oekraïne. Zondag staat normaal gezien de terugmatch op het programma in Almere.

 

Oekraïne speelde dan weer in Spanje een kwalificatiematch, de wedstrijd Oekraïne-Spanje van zondag is uitgesteld. De Britse basketbalmannen hebben vorige week al aangekondigd dat ze niet afreizen naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk voor hun kwalificatiematch tegen Wit-Rusland.  

 

Ook in de Euroleague staan er de komende dagen wedstrijden met Russische ploegen op het programma. Barcelona heeft donderdag beslist dat het niet naar Rusland zou reizen. De Spaanse topclub moest normaal gezien vrijdag in Sint-Petersburg spelen en zondag in Moskou.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
De Nederlandse ploeg speelt niet tegen Rusland:

voetbal

In het voetbal waren er enkele hete hangijzers. Het heetste was wellicht dat Sint-Petersburg niet langer gastheer is voor de finale van de Champions League. De UEFA heeft beslist dat de finale in Parijs zal plaatsvinden.

 

Daarnaast is er de WK-kwalificatiematch van Rusland eind maart tegen Polen. Bij winst zou Rusland daarna de winnaar van het duel tussen Zweden en Tsjechië ontvangen.

 

De voetbalbonden van Polen, Zweden en Tsjechië hebben hun weigering uitgesproken om de play-offs van het WK eind maart in Rusland af te werken."De ondertekenaars van deze oproep overwegen om niet naar Rusland af te reizen en daar voetbalwedstrijden te spelen", zo luidde de boodschap in de brief die de Poolse bond donderdag publiceerde op zijn Twitteraccount

Meer over de gevolgen in het voetbal:

rugby

De Europese rugbybond schort haar activiteiten in Rusland voor onbepaalde duur op. "We zijn heel bezorgd over de veiligheid van de Oekraïense rugbygemeenschap en volgen de situatie van dichtbij op. Wij staan voor rugby vanuit de Europese waarden van vrede, respect en mensenrechten volgen het olympisch charter."

 

Alle evenementen, toernooien en wedstrijden in Rusland worden opgeschort in alle categorieën. "Verdere maatregelen zullen volgen in overleg met World Rugby", luidt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

tennis

In de landencompetities in het tennis zijn twee ontmoetingen al verplaatst. Het duel in de Daviscup tussen Oekraïne en Barbados is verplaatst naar Antalya in Turkije en dat is ook het geval voor de clash tussen Wit-Rusland en de Belgische tennisvrouwen in de Billie Jean King Cup. 

 

Daarna is het afwachten wat er zal gebeuren met de ATP-toernooien in Moskou en Sint-Petersburg in oktober. Het WTA-toernooi van Sint-Petersburg is begin februari afgewerkt, het toernooi in Moskou vindt ook plaats in de herfst.

Ook het skiën in Rusland is geschrapt;

schaken

Ook voorlopig geen schaakwedtrijden in Rusland. De 44e schaakolympiade is weggehaald uit de hoofdstad Moskou, zo maakte de internationale schaakfederatie FIDE vrijdag bekend. 

 

Aan het toernooi zouden eind juli en begin augustus zo'n 190 landen deelnemen. De organisatoren gaan nu op zoek naar een nieuwe locatie.  

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

volleybal

Eind augustus begint normaal gezien het WK volleybal voor mannen in Rusland. Of de 7 Russische gaststeden effectief de beste volleyballers ter wereld zullen ontvangen, is nu nog niet duidelijk.

 

Het is ook afwachten wat er zal gebeuren met de Russische ploegen in de Europese clubcompetities. Zenit Sint-Petersburg en Dinamo Moskou bij de mannen en Kazan, Moskou en Kaliningrad bij de vrouwen spelen begin maart de kwartfinales van de Champions League. Vanavond speelt Zenit Kazan in de halve finales van de CEV Cup in Monza.

auto- en motorsport, judo, handbal en zwemmen

  • De Europese handbalfederatie heeft alle internationale wedstrijden van Oekraïne voorlopig opgeschort. 
  • "Formule 1 bekijkt met argusogen de ontwikkelingen in Oekraïne met het oog op de GP in Rusland in september", meldt het Amerikaanse Liberty Media, eigenaar van de F1.
  • Op 1 mei staat normaal gezien de MXGP van Rusland op het programma.
  • Nog in mei wordt de Grand Slam judo in Kazan georganiseerd.
  • In december is Kazan dan weer de locatie voor het WK zwemmen kortebaan.