Ga naar de inhoud

UEFA verplaatst CL-finale van Sint-Petersburg naar Parijs, Russische bond is boos

0 / 0

Door de inval van Rusland in Oekraïne heeft de UEFA beslist om de finale van de Champions League te verplaatsen. Die zal niet gespeeld worden in Sint-Petersburg in Rusland maar wel in Parijs. Het Stade de France wordt nu het toneel voor de eindstrijd op 28 mei. De Russische voetbalbond reageert boos.

Naar aanleiding van de oorlogssituatie in Oekraïne riep de UEFA vanochtend een buitengewone vergadering bijeen. Op de agenda stond onder andere de locatie voor de Champions League-finale op 28 mei. 

 

Sint-Petersburg in Rusland zou dit jaar de gaststad zijn voor die finale, maar de UEFA stond de voorbije dagen stevig onder druk om de finale elders te laten doorgaan. De knoop is nu doorgehakt. De finale is verplaatst naar het Stade de France in Parijs.

 

Ook in 2006 (Arsenal-Barcelona, 1-2) en 2000 (Real Madrid-Valencia, 3-0) werd daar al eens een CL-finale gespeeld.

Het Kremlin heeft snel gereageerd: "Het is jammer dat die beslissing is genomen. Sint-Petersburg zou ideaal geweest zijn om een voetbalfeest te houden."

Russische en Oekraïense teams moeten op neutraal terrein spelen

Op de bijzondere overeenkomst werd er ook beslist dat de teams uit Rusland en Oekraïne hun matchen op neutraal terrein zullen moeten spelen. Ook de nationale ploegen moeten elders hun wedstrijden afwerken.

 

In de Europa League is dat bijvoorbeeld Spartak Moskou. Die beslissing geldt "tot nader order".  

 

Verder belooft de UEFA alle steun te zullen verlenen aan de profvoetballers en hun families in Oekraïne die weg willen uit het land. Donderdag verspreidden de Braziliaanse spelers van  Sjachtar Donetsk en Dinamo Kiev nog een videoboodschap waarin ze hulp vroegen om geëvacueerd te worden.

Russen zijn boos: "Dit is ingegeven door politieke motieven"

De Russische voetbalbond (RFU) zegt het niet eens te zijn met de beslissing van de UEFA om de Champions League-finale te verplaatsen naar Parijs. De finale zou op 28 mei in Sint-Petersburg zijn, maar vanwege de Russische inval in Oekraïne heeft de UEFA besloten de wedstrijd weg te halen uit Rusland.   

 

"Wij zijn van mening dat de beslissing door politieke motieven is ingegeven. De RFU heeft altijd vastgehouden aan het principe sport staat buiten de politiek en kan dit besluit dus niet steunen", zegt voorzitter Aleksandr Djoekov.   

 

Ook zegt de RFU het niet goed te vinden dat Russische sportteams nu wedstrijden op neutraal terrein moeten spelen in plaats van in eigen land. "Dit is in strijd met het principe van sport en is een inbreuk op de belangen van spelers, coaches en fans."  

 

Verschillende grote sporten hebben al wedstrijden geschrapt in of tegen Rusland vanwege de inval die het land eerder deze week deed in buurland Oekraïne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.