Ga naar de inhoud

De Omloop komt nog iets te vroeg voor Sep Vanmarcke: "Al hoop ik mezelf te verrassen"

 do 24 februari 2022 17:19
Sep Vanmarcke
Sep Vanmarcke

Tien jaar na zijn overwinning in de Omloop komt Sep Vanmarcke zaterdag met bescheiden ambities aan de start van de Vlaamse openingskoers. "Ik ben blij met mijn huidige vorm, maar ik verwacht niet dat ik al met de besten zal meekunnen", vertelt Vanmarcke aan Sporza.

Sep Vanmarcke ging donderdag op verkenning. Wat vindt hij van het lichtjes gewijzigde parcours? "De Molenberg is vervangen door smalle wegen, waardoor het tactische plaatje wel net iets anders zal worden. Je kunt niet meer zo vlot opschuiven", denkt Vanmarcke.

"Het zal voor ploegen moeilijker worden om de koers te controleren. Dat het peloton zoals vorig jaar terugkomt naar de kopgroep zal nu niet meer gebeuren. Ik verwacht een lange en nerveuze finale."

Tien jaar geleden troefde Vanmarcke met Tom Boonen en Juan-Antonio Flecha twee kleppers af in de Omloop. "Dat zijn mooie herinneringen", blikt hij met de glimlach terug. "Die zege heeft mijn carrière gelanceerd en het is nog altijd een van mijn mooiste overwinningen."

Ik verwacht dat ik zal moeten passen wanneer de sterksten aanzetten, al hoop ik dat ik mezelf kan verrassen.

Sep Vanmarcke

Zo'n vaart zal het zaterdag wellicht niet lopen. Vanmarcke timmert nog aan de weg terug na een knieblessure die hem deze winter 50 dagen van de fiets hield. "Ik zal al heel blij zijn als ik de finale kan rijden. Ik heb de hele winter niet getraind. Misschien geeft die frisheid me wel iets extra's", klinkt het.

Toch blijft Vanmarcke vooral realistisch. "Het zou me wel verrassen als ik zaterdag met de besten mee kan. Ik ben wel blij met mijn vorm, maar ik kom nog veel dagen tekort. Ik verwacht dat ik zal moeten passen wanneer de sterksten aanzetten."

"Dit weekend komt nog te vroeg, maar ik ben wel overtuigd dat ik over een maand mijn top kan bereiken. Al hoop ik altijd dat ik mezelf kan verrassen. Ik wil vooral een goed gevoel overhouden aan het openingsweekend."