Ga naar de inhoud

Michel Wuyts: "Vergeet het crossen, Mathieu, en bouw langzaam op naar klassiekers"

 wo 5 januari 2022 06:31
Mathieu van der Poel zit in het sukkelstraatje.
Mathieu van der Poel zit in het sukkelstraatje.

Sinds rugperikelen de kop kwamen opsteken, staan er veel vraagtekens achter de naam van Mathieu van der Poel. "Is Adrie van der Poel realistisch of hopen Mathieu en het management nog op die wereldtitel? Ik vermoed dat zijn cross-seizoen erop zit", zegt commentator Michel Wuyts.

"Ik denk dat Mathieu maanden niet zal koersen", het was een verontrustende update die Adrie van der Poel gisteren in Gullegem gaf over de wereldkampioen veldrijden.

 

Hoe kijkt Michel Wuyts naar de situatie van Van der Poel? Zal hij nog crossen dit seizoen? En wat met de voorjaarsklassiekers?

 

"Als ik voortga op mijn aanvoelen, dan denk ik dat dit een chronisch letsel is dat al maanden in zijn lichaam zit. Vooral bij belastende bewegingen trekt dat letsel weer een register hoger open."

 

"Ik zou zeggen: vergeet dat crossen dit seizoen en bereid je langzaam voor op het wegseizoen."

Mijn vermoeden is dat het cross-seizoen van Van der Poel erop zit.

Michel Wuyts

"Het management geeft wel maar schoorvoetend info vrij. De eerstgenomen beslissing is nu dat Van der Poel niet start in Herentals vandaag."

"Ik heb nog niets gelezen of gehoord over deelname aan het Nederlands kampioenschap (9 januari), de Wereldbeker in Flamanville (16 januari) of de crossen in Hamme (22 januari) en Hoogerheide (23 januari)."

 

"Dat vind ik een beetje bevreemdend. Moeten we daaruit concluderen dat vader Van der Poel realistisch is? Of koestert het management en Mathieu van der Poel zelf hoop om die ene wereldtitel binnen te halen?"

 

"Mijn vermoeden is dat het cross-seizoen van Van der Poel erop zit."

"Van der Poel zal wellicht ambities in klassiekers moeten bijstellen"

Komen de klassiekers op de weg ook op de helling te staan voor Van der Poel?

"Alles hangt af van de evolutie van dat letsel. Als Van der Poel half februari de trainingen die er toedoen kan hervatten, dan kan hij denken aan de wedstrijden die vanaf half maart op de kalender staan. Dat lijkt me dan wel de gunstigste inschatting."

"Meer dan waarschijnlijk zal Van der Poel zijn ambities voor het voorjaar moeten bijstellen."

 

"Maar er is een fantastische kant aan het fenomeen-Van der Poel: hij heeft niet veel rust en opbouw nodig om bijzondere prestaties neer te zetten."

 

"Zijn basis zal dit voorjaar niet perfect zijn. Meestal volgt daaruit dat een renner geen formidabele overwinningen aan elkaar zal rijgen in het voorjaar. Het zal veeleer op en af gaan."

 

"Maar dat sluit niet uit dat Van der Poel af en toe wijd zal uitslaan en - waarom niet - kan meedoen voor winst in een monument. Van der Poel is immers hypergetalenteerd."

Lees ook: