Het wordt moeilijker en moeilijker om waarheid en fictie te scheiden in de zaak rond Peng Shuai. De Chinese tennisster heeft in een interview met een krant uit Singapore ontkend dat ze voormalig vicepremier Zhang Gaoli beschuldigd heeft van seksueel misbruik. De vraag is of die verklaringen stroken met de waarheid. De tennisbond WTA blijft alvast bezorgd.
Peng Shuai was enige tijd spoorloos nadat ze begin november middels een boodschap op het Chinese sociale medium Weibo had gemeld dat voormalig vicepremier Zhang Gaoli haar tot seks had gedwongen.
In een kort interview met Lianhe Zaobao, de grootste Chineestalige krant van Singapore, vertelt Peng nu een ander verhaal. Gevraagd naar haar beweringen op Weibo, die niet veel later werden verwijderd, ontkende ze de beschuldiging te hebben geuit.
"Ten eerste wil ik een heel belangrijk punt benadrukken: ik heb nooit iets gezegd of geschreven waarin ik iemand beschuldig van seksueel misbruik van mij. Ik wil dit punt heel duidelijk benadrukken."
Waarom zouden er beperkingen opgelegd zijn? Ik ben altijd heel vrij geweest.
Peng, gehuld in een ski-jack met China als opdruk, zei in het interview dat ze al die tijd thuis is geweest in Peking en dat haar geen beperkingen zijn opgelegd. "Waarom zou dat het geval zijn? Ik ben altijd heel vrij geweest."
Het interview werd afgenomen tijdens een langlaufevenement in Shanghai. Eerder op de dag verscheen al beeldmateriaal van Peng op die plek. Een journalist van een Chinees staatsmedium postte een nieuwe video en foto's van de tennisster.
Op de video van zeven seconden voert ze een gesprek met ex-basketbalvedette Yao Ming. Op de foto's poseert ze met ex-zeilster Xu Lijia (goud in de laser radial in Londen 2012) en ex-tafeltennisser Wang Liqin (tweevoudig olympisch kampioen), twee andere Chinese sportpersoonlijkheden. Oprechte beelden of in scene gezet?
"Geheel uit vrije wil" mail gestuurd naar de WTA
Het was de eerste keer dat Peng Shuai in het openbaar sprak sinds de beschuldiging die maar kort op haar account heeft gestaan, daarna werd verwijderd en ze enige tijd spoorloos was.
Er waren grote zorgen over haar veiligheid en gezondheid, onder meer geuit door het Witte Huis en de bond WTA, die besloot geen tennistoernooien meer in China te houden uit protest over de manier waarop Peng behandeld zou worden.
Aan de authenticiteit van door staatsmedia gepubliceerde foto's van de tennisster, een voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, werd getwijfeld. Ook de WTA vroeg zich af of een door Peng gestuurde e-mail wel echt van haar kwam.
Maar daar legde Peng vandaag de nadruk op. Dat ze "geheel uit vrije wil" een e-mail heeft gestuurd naar tennisorganisatie WTA, waarin ze meldde dat het goed met haar gaat. Ze sprak ook 2 keer via een videocall met IOC-voorzitter Thomas Bach.
WTA: "Blijven bezorgd"
De vrouwentennisbond WTA is niet onder de indruk van de nieuwe wending. "Deze verschijningen verminderen de bezorgdheden van de WTA over haar welzijn en haar mogelijkheid om zonder censuur of dwang te communiceren niet." De WTA schorste begin deze maand al haar toernooien in China als reactie.