meest recent

Simone Biles gelauwerd door Time voor strijd rond mentale gezondheid

 do 9 december 2021 16:30
Biles volgt op de erelijst LeBron James op.

Simone Biles is door het Amerikaanse Time Magazine verkozen tot Atlete van het Jaar, een prestigieuze erkenning in de sport. De gymnaste worstelde dit jaar met haar mentale gezondheid en maakte dat tijdens de Spelen in Tokio wereldkundig. "Ze nam de buitengewone beslissing om te zeggen: dit is genoeg", schrijft Time.

Biles vestigde in 2021 net als tennisster Naomi Osaka de aandacht op het belang van mentale gezondheid. De viervoudig olympisch kampioene van Rio 2016 mikte op de voorbije Spelen in Tokio op zes gouden medailles, maar in de Japanse hoofdstad sloeg ze vanwege mentale problemen de meeste wedstrijden over.

 

Het turnfenomeen had last van zogenoemde "twisties", een situatie waarbij een turnster tijdens een moeilijke sprong de coördinatie plotseling verliest. Biles, die als lid van de Amerikaanse ploeg wel zilver kreeg na de landenfinale, liet vrijwel al haar individuele finales schieten. Ze kwam alleen in actie op balk, waarop ze brons pakte.   

 

De negentienvoudige wereldkampioene onthulde begin 2018 dat ook zij is misbruikt door Larry Nassar, de voormalig arts van het Amerikaanse turnteam die werd veroordeeld tot 175 jaar celstraf voor het misbruik van honderden turnsters. 

 

Recent getuigde Biles voor de Amerikaanse Senaat over het onvermogen van de FBI, USA Gymnastics (USAG) en het olympisch en paralympisch comité van de Verenigde Staten (USOPC) om actie te ondernemen in de misbruikzaak rond Nassar. 

Biles: "Ik heb mijn stem kunnen gebruiken en mijn woorden werden erkend"

"In een tijd waarin angst- en depressiecijfers de pan uitvliegen en veel mensen worstelen afwegen wat ze zichzelf verschuldigd zijn tegenover wat anderen van hen eisen, maakte Biles duidelijk hoe belangrijk het is om prioriteit te geven aan zichzelf en te weigeren te zwichten voor externe verwachtingen", schrijft Time.

 

"Met de ogen van de wereld op haar gericht, nam ze de buitengewone stap om te zeggen: dit is genoeg. Ik heb er genoeg van." 

 

Biles reageerde ook zelf op haar erkenning als Atlete van het Jaar: "Ik geloof dat alles met een reden gebeurt en alles een doel heeft. Ik heb niet enkel mijn stem kunnen gebruiken, maar mijn woorden werden ook erkend."

Biles turnde in moeilijke omstandigheden naar knap brons op de balk in Tokio.
Lees ook: