Spijtoptantendeal van ex-voetbalmakelaar Dejan Veljkovic is bevestigd

 do 25 november 2021 12:00

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft de spijtoptantenregeling met ex-voetbalmakelaar Dejan Veljkovic goedgekeurd. Veljkovic heeft in ruil voor strafvermindering belangrijke informatie gegeven aan het parket over andere verdachten in Operatie Zero. Die kunnen nu doorverwezen worden. "Het Openbaar Ministerie is nu aan zet", zegt meester Kris Luyckx.

Het gaat dan onder meer over scheidsrechters, andere voetbalmakelaars en trainers. Zij worden verdacht van malafide praktijken in het voetbal, onder meer wedstrijdvervalsing en witwaspraktijken in de Belgische eerste klasse.

 

Veljkovic is de eerste spijtoptant in ons land. Eind vorige maand raakten de concrete voorwaarden van de deal al bekend: Veljkovic komt ervan af met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar en een voorwaardelijke boete van 80.000 euro. Het geld dat hij met zijn illegale praktijken verwierf, zo'n 4 miljoen euro, is voor de staatskas.


Nu de bekrachtiging een feit is kan het federaal parket beginnen met het vervolgen van de tientallen betrokkenen. Want de biecht van de Servische ex-makelaar is nu rechtsgeldig. 

Voor Veljkovic stopt het strafrechtelijke verhaal vandaag. Er zijn wel nog burgerlijke vorderingen of schadevergoedingen mogelijk.

De advocaat van Veljkovic, Kris Luyckx, liet verstaan dat Veljkovic opnieuw als makelaar aan de slag wil. Dat bleek vorige week toen de rechtbank van eerste aanleg in Brussel de sancties in de matchfixingzaak nietig verklaarde.

"Openbaar Ministerie is nu aan zet"

Meester Luyckx gaf vanmiddag toelichting bij wat de uitspraak van vandaag betekent voor zijn cliënt: "Het hof van beroep heeft een toetsing gedaan van het akkoord dat we gemaakt hebben met het federaal parket en de verklaringen die hij heeft afgelegd. Dat was een goed akkoord, waardoor de deal bevestigd kon worden. Voor hem is dat een eindpunt van de strafrechtelijke prodecure."  


Wat volgt er nu voor de namen die Veljkovic genoemd heeft? "Het Openbaar Ministerie is nu aan zet. Op basis van de verklaringen (van zijn cliënt, red), maar ook op basis van de rest van het onderzoek zal het een lijst maken van mensen die in aanmerking komen voor vervolging."

 

"En daaraan gekoppeld de lijst van alle verschillende misdrijven - de valse facturen, de valse contracten en eventuele andere misdrijven zoals matchfixing - die nog aan het licht zijn gekomen."

Meester Luyckx verwacht dat dat "heel spoedig" zal gebeuren. "Het eindpunt van mijn cliënt betekent het beginpunt van het dossier voor alle andere betrokkenen."

 

De verklaringen van Veljkovic zijn dus waarachtig bevonden. Luyckx: "Hij heeft 47 verklaringen afgelegd en is 200 uur ondervraagd. De inhoud daarvan is getoetst aan het dossier. Mocht dat niet het geval geweest zijn, dan hadden we vandaag geen bekrachtiging gekregen."

Verslag uit Journaal:

Meester Luyckx: "Eindpunt mijn cliënt is beginpunt voor andere betrokkenen"

Lees ook: